Storbritannien varnar museer som tar bort omstridda skulpturer
Politiska aktivister störtar en skulptur av Edward Colston (1636-1721) under en Black Lives Matter-protest i Bristol, Storbritannien. Foto: Ben Birchall/PA/ Getty Images


Det senaste året har många skulpturer av kontroversiella historiska figurer tagits bort från västvärldens offentliga rum när politiska aktivister dömt ut dem som exempelvis "imperialister" eller "rasister". De har antingen blivit avlägsnade efter institutioners beslut eller störtats i protester. Nu har Storbritanniens regering vidtagit åtgärder mot museer och gallerier som British Museum och Tate Gallery för att motverka företeelsen.

I förra veckan fick 26 brittiska museer och gallerier brev från Storbritanniens regering med budskapet att regeringen "inte stödjer avlägsnandet av statyer eller liknande föremål", skriver Artnet. Meddelandet kommer i kölvattnet av de hetsiga debatter som uppstått runt rörelsen Black Lives Matter som vill störta kontroversiella skulpturer och andra offentliga konstverk som föreställer historiska figurer som haft del i exempelvis slavhandel.

"Historien kantas av moralisk komplexitet," skrev den ansvarige statssekreteraren Oliver Dowden (Konservativa partiet) i brevet: "Statyer och andra historiska föremål skapades av generationer med andra perspektiv och förståelser av rätt och fel." Han skrev att även om vi idag inte håller med dem som skapade monumenten så "spelar de en viktig roll i att lära oss om vårt förflutna", inräknat alla misstag som gjorts; istället för att radera dem bör de sättas i en kontext. Brevet som postades 22 september hade en varnande underton och tydliggör att skattefinansierade organisationer "inte bör vidta åtgärder motiverade av aktivism eller politik".

"Det är absolut nödvändigt att ni fortsätter att agera opartiskt, i linje med er offentligt finansierade status, och inte på ett sätt som ifrågasätter detta," skrev Oliver Dowden. Utöver British Museum och Tate Gallery skickades brevet till exempelvis Imperial War Museum, National Gallery, National Portrait Gallery och Victoria and Albert Museum.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi bevakar viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.