Storbritannien ger tillbaka irakisk skulptur
En medarbetare på British Museum dammar av en staty i den egyptiska sektionen av museet. Bilden har ingen koppling till skulturen i artikeln. Foto: Yui Mok/AP/TT


En uråldrig irakisk skulptur, som misstänks ha smugglats ut ur landet, beslagtogs av polisen i Storbritannien i fjol sedan den lagts ut på auktion. Nu ska skulpturen återbördas till sitt hemland, med hjälp av British Museum som uppmärksammade polisen på det ovanliga föremålet, skriver The Guardian.

Skulpturen – en stenplakett föreställande en överstepräst eller en härskare – tros härstamma från staden Girsu (nuvarande Tello) som var en del av den sumeriska civilisationen i Irak, och dateras till 2 400 år före Kristus.

– Det finns bara omkring 50 kända exemplar av dessa från det antika Mesopotamien, vilket placerar den på mycket sällsynt-skalan, säger John Simpson, curator på British Museum, till tidningen.

Skulpturen kommer att visas på museet i två månader innan den återbördas. Iraks ambassadör Mohammad Jaafar al-Sadr säger i ett uttalande till tidningen att landet tackar museet för hjälpen och samarbetet.

(TT)