Stora protester och vittnesmål från ”karantänläger” i Australien
Pandemin
Demonstranter samlas vid Shrine of Remembrance i Melbourne den 23 oktober 2020 för att demonstrera mot pandemirestriktionerna. Foto: Darrian Traynor/Getty Images


De omfattande protesterna mot Australiens hårda pandemilagar fortsätter. Den 5 december marscherade hundratals demonstranter in i staden Ballarat nära Melbourne, som är en symbol för folkligt uppror mot staten.

Parlamentsledamoten och ledaren för United Australia Party, Craig Kelly, kallade det hela för en historisk händelse och jämförde den med den guldgruvarbetarstrejk 1854 som gjort Ballarat känt. Gruvarbetarnas strejk misslyckades, men den ses ändå som ett viktigt steg på vägen mot ökad demokrati och jämlikhet i landet.

Craig Kelly kallade det för oetiskt och ”o-australiskt” att människor avskedas för att de inte vill ta ett vaccin, och kallade den omfattande vaccinationen världen över för ett ”globalt medicinskt experiment”.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 99 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill! Vill du även ha papperstidningen betalar du endast 19 kronor första månaden, 149 kronor därefter. Säg upp enkelt när du vill!