Omikron är smittsam men uppvisar milda symptom
Sydafrika: Omikron-varianten
Resenärer från Sydafrika testas för covid-19 vid ankomst till flygplatsen Schiphol i Amsterdam efter utbrottet av Foto: Remko De Waal/ANP/AFP via Getty Images


Världshälsoorganisationen har varnat för den nya omikronvarianten, samtidigt som forskare betonar att vi fortfarande har mycket att lära om den. Så vad vet vi egentligen om den nya variantens smittsamhet, virulens och andra faktorer?

I Sydafrika, där några av de tidigaste fallen av omikron konstaterades och behandlades, har det rapporterats relativt milda symtom, men otypiska för covid-19.

– Den visar sig som en mild sjukdom, med symtom som muskelvärk och trötthet i en dag eller två, en känsla av att man inte mår bra. Vi har hittills inte sett att de infekterade har förlorat smak eller lukt. De har ibland haft lite hosta. Det finns inga framträdande symtom. Av de som smittats behandlas några i nuläget hemma, säger Angelique Coetzee från South African Medical Association till tidningen Daily Telegraph.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa vidare
Vill du också läsa politiskt oberoende (på riktigt) ledarartiklar och klassisk inrikes- och utrikesjournalistik utan politisk färgning eller överdrifter?
Tidsbegränsat introduktionserbjudande, endast 1 krona första månaden utan att binda dig! Bara 99 kronor i månaden därefter. Säg upp när du vill! Vill du även ha papperstidningen betalar du endast 19 kronor första månaden, 149 kronor därefter. Säg upp enkelt när du vill!