Åklagarmyndighetens nya årsredovisning visar att antalet brottsmisstankar om grova brott ökade med 15 procent förra året. Men den enskilt största ökningen stod bidragsbrotten för.
Förra året ökade antalet brottsmisstankar om grova och resurskrävande brott som mord, dråp, grov misshandel, sexualbrott, rån och grova narkotikabrott med 15 procent. Det kan jämföras med genomsnittet på fem procent för alla brott. Det stora antalet brottsmisstankar har även medfört att många har häktats under året.
En särskild myndighetsgemensam satsning på bidragsbrott har medfört att åtal mot sådana brott ökade med hela 74 procent under 2020. Nu utgör bidragsbrott den största andelen bland de så kallade förmögenhetsbrotten.
"Vi har klarat vårt uppdrag mycket bra"
Antalet lagförda personer har också ökat med cirka 8 500 under året. Även antalet fall som är under handläggning har blivit fler, framförallt ärenden där åtal är väckt men ännu inte avgjorda i domstol.
– Jag anser att vi har klarat vårt uppdrag mycket bra trots pandemin, men den har givetvis påverkat även Åklagarmyndigheten, säger riksåklagare Petra Lundh i ett uttalande.
Samtidigt anser man att arbetsbelastningen under året varit alltför hög på många håll, och ett 40-tal nya åklagare har rekryterats. I december var 1 552 personer anställda inom Åklagarmyndigheten, varav 1 032 åklagare.
Åklagarmyndighetens årsredovisning lämnades till regeringen på måndagen.
Tror du också på den klassiska journalistikens ursprungliga roll att rapportera – utan någon agenda? Prova då Sveriges nya nyhetstidning i en månad för endast 99 kr, avslutas automatiskt – klicka på bilden nedan för mer info: