Antalet nya mål i domstolar ökar
Under 2020 fick landets 80 domstolar in nästan 492 000 nya mål, en ökning med fem procent jämfört med året innan. Foto: Susanne W Lamm


Under det gångna året kom det in över 491 000 nya mål till landets 80 domstolar. Det är en ökning med fem procent jämfört med 2019.

– Domstolarna har jobbat hårt, ställt om och totalt sett avgjort fler mål under året, trots pandemin. Men den här utvecklingen är förstås inte hållbar på sikt, säger Domstolsverkets generaldirektör, Thomas Rolén, i ett uttalande.

– Det kommer krävas mer resurser för att upprätthålla rättssäkerheten och minska risken för att enskilda påverkas negativt, något vi kommer återkomma till.

På fem år har antalet nya mål som har kommit in till domstolarna ökat med 27 procent. Migrationsmål har stått för en del av ökningen de senaste åren. Samtidigt har antalet brottmål och ärenden som rör företagskonstruktioner ökat.

Pandemin har samtidigt inneburit att förvaltningsrätterna har fått hantera nya typer av mål, exempelvis mål som gäller permittering och korttidsarbete.

Årsredovisningen från Sveriges Domstolar visar att man avgjorde över 495 000 mål under 2020. Det är en ökning med 30 procent sedan 2016.

Tror du också på den klassiska journalistikens ursprungliga roll att rapportera – utan någon agenda? Prova då Sveriges nya nyhetstidning i en månad för endast 99 kr, avslutas automatiskt – klicka på bilden nedan för mer info:

 

Ge ett bidrag till vårt nyhetsarbete. Här ser du hur du kan stödja oss.