Fler åklagare anställs för att ta sig an den grova brottsligheten
Åklagarmyndigheten har under det gångna året anställt cirka 100 nya åklagare. Foto: Susanne W Lamm


Arbetstrycket inom Åklagarmyndigheten är för närvarande mycket högt i hela landet. Överallt väntar frihetsberövade personer på åklagarbeslut och domar.

På måndagen meddelade Åklagarmyndigheten att de anställt över 100 nya åklagare under 2020. Bara från den 1 december 2020 till slutet av januari i år har 40 nya åklagare anställts i landet.

Framförallt tar den grova gängrelaterade brottsligheten stora resurser i anspråk. Brotten är också väldigt svåra att utreda eftersom de inblandade ofta väljer att tiga under förundersökningen.

– Min bedömning är att det är helt nödvändigt att vi växer. Det handlar både om att vi ska kunna lagföra så många som möjligt av de som begår brott och att medarbetarna ska ha en rimlig arbetsbelastning, säger riksåklagare Petra Lundh i ett uttalande.

I Uppsala återfinns ett 30-tal åklagare, och man förstärker nu med en ny medarbetare.

– I Uppsala påverkas vi mycket av närheten till Stockholm och den grova brottsligheten som typiskt sett tidigare bara fanns i Stockholm, Göteborg och Malmö. Vi ser att de kriminella rör sig mellan våra län i mycket större omfattning än tidigare och att vi har mycket grov brottslighet här som kräver resurser, säger chefsåklagare Ingrid Isgren på Åklagarkammaren i Uppsala.

Åklagarkammaren i Karlskrona respektive Luleå kommer att anställa ytterligare tre åklagare vardera.

Idag finns det cirka 1 030 åklagare i landet och målet är att antalet ska vara 1 200 till år 2025.

 

Hjälp oss att driva tidningen vidare! En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Här ser du hur du kan stödja oss.