Spårning av kriminellas tillgångar ska utökas
För att begränsa kriminellas vinster av brottslig verksamhet ska Åklagarmyndigheten anställa åtta nya åklagarrevisorer. Foto: Susanne W Lamm


För att begränsa kriminellas vinster av brottslig verksamhet ska Åklagarmyndigheten anställa åtta nya åklagarrevisorer som ska följa misstänktas pengatransaktioner.

Att bli av med pengar och tillgångar är ett hårt slag för brottslingarna, och förstärkningen är ett led i satsningen att komma åt kriminella personers pengar.

En åklagarrevisor biträder åklagarna med att spåra och säkra pengar och andra tillgångar som kommer från kriminell verksamhet. Man kartlägger den misstänktas tillgångar och undersöker om det är rimligt att personen fått pengarna på lagligt sätt.

– Vi revisorer hjälper till med att spåra och säkra kriminellas brottsvinster, oftast från grov organiserad brottslighet. Vi biträder åklagarna i både brottsutbytesfrågor och penningtvättsfrågor, säger Sara Jakobsson som arbetat som åklagarrevisor i sju år, i ett uttalande.

– Brott ska inte löna sig, och att bli av med pengar och tillgångar är ofta det som svider mest för de kriminella.

”Kommer att göra stor skillnad”

För närvarande finns det tio åklagarrevisorer. Under våren kommer styrkan att utökas med åtta till, vilket innebär att alla åklagarkammare kommer att ha bättre stöd av en revisor.

– Att vi nu blir fler kommer att göra stor skillnad, säger Sara Jakobsson.

Av de befintliga åklagarrevisorerna finns sex i Stockholm, två i Malmö, en i Göteborg och en i Östersund.

Nu har myndigheten en annons ute om ytterligare en revisor i Stockholm och en annons om två revisorer med placering på en eller två av åklagarkamrarna i Göteborg, Uddevalla, Halmstad, Skövde, Borås, Karlstad, Falun och Örebro.

 

Hjälp oss att driva tidningen vidare! En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Här ser du hur du kan stödja oss.