Personer med sömnapné drabbas på grund av en akut brist på andningsmaskiner. Väntetiden för att få en sådan maskin är i dagsläget väldigt lång hos regionerna, i vissa fall får patienterna vänta i 18 månader.
Pandemin har skapat ett stort problem för personer som lider av medelsvår till svår sömnapné. Behandlingen av sömnapné utförs vanligen med en så kallad CPAP-apparat, som när man sover blåser in en svag luftström i halsen genom en mask så att andningsvägarna hålls öppna. Men på grund av pandemin har en brist på apparaterna uppstått. Det råder nämligen en global brist på viktiga komponenter, såsom halvledare, som behövs för produktionen.
Kön för patienter som är i behov av en CPAP-maskin har därför på kort tid blivit väldigt lång. I Sundsvall väntar drygt 500 personer på att få en maskin. På Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg är situationen för personer som lider av sömnapné ännu värre. Där köar omkring 900 patienter. De får vänta länge då väntetiden för en CPAP-maskin hos Sahlgrenska är 18 månader. I Region Stockholm ser situationen likadan ut.
Dessutom kom nyheten i somras om att tiotusentals CPAP-apparater måste repareras alternativt bytas ut. Det visade sig att de befintliga maskinerna riskerade att läcka skumplast vid användning. Resultatet blev att leveranstiden för CPAP-maskiner förlängdes ännu mer.
Hos Region Västra Götaland har man gått ut med en uppmaning till patienter som har en andningsmaskin hemma – men som inte använder den – att återlämna den så att personer som är i akut behov av en maskin kan få nytta av den i stället.
Obehandlad sömnapné kan på sikt leda till högt blodtryck samt hjärt- och kärlsjukdomar. Personer med sömnapné drabbas av dagtrötthet och nedsatt koncentrationsförmåga, vilket ökar risken för olyckor i trafiken eller i arbetet.
Kontakta journalisten: [email protected]