Sedan den kontroversiella säkerhetslagen instiftades i Hongkong för två månader sedan tycks fler av stadens invånare stödja demokratirörelsens syften, enligt en undersökning.
– Polisens gripanden har ökat vreden i samhället, säger Ivan Choy universitetslektor vid institutionen för offentlig förvaltning vid Chinese University of Hong Kong.
En opinionsundersökning som nyhetsbyrån Reuters låtit göra visar att en majoritet av Hongkongborna till exempel stödjer allmän rösträtt och att det bör göras en oberoende utredning av polisens agerande vid de omfattande demokratidemonstrationerna.
Nästan 60 procent av Hongkongborna motsätter sig den nya säkerhetslagen, vilket är en liten ökning från i juni, då en liknande enkät strax innan lagen infördes visade att 57 procent var kritiska.
Däremot tycks stödet för de protester som demokratirörelsen har anordnat ha minskat något. Runt 44 procent säger att de stödjer protesterna, vilket är en nedgång med omkring sex procentenheter från i juni.
Många gripna
Sedan säkerhetslagen infördes har demonstrationerna blivit färre och mindre, jämfört med de massprotester som skakade staden förra året. Minst ett 40-tal personer, däribland demonstranter och aktivister, rapporteras ha gripits med hänvisning till den nya lagen.
– Det är en större oro för att ta sig ut på gatorna, säger Ivan Choy, som är universitetslektor vid institutionen för offentlig förvaltning vid Chinese University of Hong Kong.
Gripandena har enligt honom gjort att vreden i samhället har vuxit.
Lam impopulär
Undersökningen visar att det endast är 19 procent av stadens invånare som inte stödjer demokratirörelsen, en nedgång med drygt två procentenheter sedan i juni – och att 58 procent av Hongkongborna tycker att stadens ledare Carrie Lam borde avgå.
Drygt 1 000 slumpvis valda Hongkongbor svarade på enkäten via telefon och den genomfördes av Hong Kong Public Opinion Research Institute. Den statistiska felmarginalen är 3,2 procentenheter.
(TT)