Från september går det inte längre att jämföra statistik för olika skolor. Det är Skolverket som måste krympa sin publicering av statistik kraftigt, och bara redovisa statistik på riksnivå.
– Situationen är mycket bekymmersam, säger avdelningschef Eva Durhan.
Skolverket har i många år tillhandahållit statistik om skolväsendet på riks-, kommun och skolnivå. Men strax efter att det nya läsåret inletts blir endast uppgifter på riksnivå tillgängliga.
– Vi kommer att stänga ned våra databaser som Siris och Salsa, säger Eva Durhan.
Bakgrunden till Skolverkets åtstramning är en dom som säger att uppgifter om friskolors elevsammansättning och betyg är affärshemligheter som inte ska lämnas ut. Kammarrättens dom överklagades men Högsta förvaltningsdomstolen beviljade inte prövningstillstånd. Därför har domen vunnit laga kraft.
Lika villkor
Trots att domen handlade om fristående skolor kommer även tillgången till uppgifter om kommunala skolor att strypas.
– Det finns ett starkt skäl till detta, nämligen att det ska vara lika villkor för kommunala och fristående huvudmän. Om vi skulle redovisa enbart kommunala skolor skulle det inte vara rättvist, säger Eva Durhan.
Konsekvenserna blir omfattande:
– För allmänheten innebär detta att man inte längre kan jämföra skolor i vår utbildningsguide. Så för skolvalet spelar det stor roll. Det innebär också att man inte får den insyn i skolväsendet som skollagen kräver. Och det får betydelse för Skolinspektionen som inte kommer att kunna hämta data från oss för att göra sina analyser, exemplifierar Eva Durhan.
Konkurrens
Frågan om vad som är sekretessbelagt blev rättssak sedan SCB ändrat sin policy. När Sveriges Kommuner och Regioner som brukligt begärde ut statistik från SCB sade statistikmyndigheten nej till att lämna ut vissa uppgifter om fristående skolor. Motiveringen var att en friskolas elevsammansättning, genomströmning och betygsresultat kan påverka eller avslöja skolans ekonomiska förhållanden. Uppgifterna är med andra ord något friskolorna konkurrerar med.
Frågan har fått stor uppmärksamhet i hela skolsektorn och såvitt känt har ingen applåderat förändringen. Friskolornas Riksförbunds vd Ulla Hamilton säger att SCB:s nya tolkning, och följderna av den, är "väldigt, väldigt olycklig". Att se exempelvis betygsuppgifter som något friskolorna konkurrerar med är inte förbundets linje.
– Vi har under alla år sagt att man borde ha mycket mer tillgänglig information på Skolverkets hemsida som underlag för att kunna välja skola.
Hon ser också en risk för att det uppkomna läget missgynnar friskolesektorn:
– Det är ingen fördel för oss om folk tror att friskolorna har drivit på för att SCB skulle fatta ett sådant beslut. Det är ju precis tvärtom.
Öppning behövs
– Vi förstår att Skolverket måste göra som det gör. Men alla verkar vara eniga om att man måste hitta en öppning. Det ligger varken i vårt eller i friskolornas intresse att föräldrar inte ska kunna jämföra skolor, säger Per-Arne Andersson, avdelningschef vid SKR.
Såväl SCB som Skolverket har fått i uppdrag av regeringen att ge förslag på författningsändringar för att lösa situationen.
– Det som krävs är att man kan göra en insamling på ett annat sätt, utanför den officiella statistiken, säger Eva Durhan.
Såväl SKR som Friskolornas Riksförbund diskuterar möjliga lösningar med Skolverket.
– Allt detta tyder på att det finns mycket kraft för att åstadkomma en förändring, säger Per-Arne Andersson.
(Anna Lena Wallström/TT)