Snabbare lagföring är ett arbetssätt som kortar tiden från polisingripande till dom med runt fyra månader. Det används i polisregion Stockholm vid enkla brott som ger högst 3 års fängelse. Sedan årsskiftet pågår även en försöksverksamhet i andra polisområden.
I ett pressmeddelande skriver Åklagarmyndigheten att arbetssättet ”Snabbare lagföring” kan användas vid vanliga brott som ger högst tre års fängelse, till exempel rattfylleri, olovlig körning, narkotikabrott och stöld. Den misstänkta ska vara över 18 år och anträffas på brottsplatsen.
Arbetssättet innebär att polisen gör klart utredningen redan på brottsplatsen och den misstänkta får antingen en tid för domstolsförhandling eller en fullmakt med ett bötesbelopp som sedan fastställs av åklagare, skriver myndigheten.
– Vi har bara varit igång i ett drygt kvartal, men vi ser redan resultat. Vi har regelbundna avstämningar med både domstolarna och med polisen och därifrån får vi bara positiva signaler, säger kammaråklagare Jonny Philipsson som är samordnare av snabbförfarandet på Åklagarkammaren i Växjö, i pressmeddelandet.
Enligt Åklagarmyndigheten inleddes arbetssättet Snabbare lagföring på försök år 2018 i tre polisområden i Stockholm. Från 2020 använder hela polisregion Stockholm arbetssättet och från den 1 januari 2021 används det i fler polisområden, bland annat Kalmar-Kronoberg.
– Ju fler ärenden vi kan lagföra på det här sättet, desto mer resurser kan vi i längden frigöra till att utreda och lagföra andra mer allvarliga brott. Dessutom får vi en snabb reaktion och bryter på det sättet seriebrottslighet. Systemet får på så vis en större brottsavhållande effekt, säger chefsåklagare Carl-Gunnar Fridolfsson i pressmeddelandet.
Visste du att vi även finns som papperstidning med veckoutgåva? Svenska Epoch Times – en traditionell nyhetstidning med klassisk, objektiv journalistik. Teckna din provprenumeration på papperstidningen idag – endast 99kr – klicka här för mer information.