Tidigare dominerades Sverige av små jordbruk som kombinerade flera djurslag, spannmåls- och grönsaksodling. Nu börjar intresset för småskaligt jordbruk att öka igen men för att få lönsamhet behövs ändrade regelverk, bättre samarbete med kommunerna och effektivare försäljningskanaler.
Intresset för närodlad, miljö- och djurvänligt producerad mat ökar men det är fortfarande svårt att driva småskaliga gårdar lönsamt. I projektet Biokuma – Biokulturellt arv och alternativ matproduktion, har forskare i Sverige och Norge under två år tittat på förutsättningarna för småskalig livsmedelsproduktion i Värmland och norska Hedmark.
Småskaliga gårdar värnar inte bara om ett traditionellt sätt att driva lantbruk med flera djurslag och varierad växtodling utan också den biologiska mångfalden och vår kulturhistoria. Det här sättet att driva lantbruk är också bättre för både djur, människa och miljö.
– Den här formen av varierad verksamhet har varit vanligare historiskt, men är nu i minoritet. De flesta jordbruksproducenter är idag specialiserade på en eller två typer av produktion, säger Eva Svensson vid Karlstads universitet, i ett pressmeddelande.
Flera av gårdarna ligger i gamla jordbruksbygder där jorden brukats ända sedan järnåldern. Ändå är det få småskaliga producenter som ser sig själva som upprätthållare av traditioner.
Traditionellt men ändå modernt
– Många av bönderna vi pratat med tycker snarare att det de gör är innovativt och modernt, till skillnad från den industriella produktionen som dominerar idag, säger Eva Svensson.
I projektet har man tagit fram förslag på hur man på nationell, regional och lokal nivå kan förbättra förutsättningarna för det småskaliga, djurvänliga och miljövänliga jordbruket.
Det är svårt för de små gårdarna att få en så långsiktig och hållbar ekonomi att en familj kan leva på gårdens produktion. Forskarna menar att det behövs åtgärder både på nationell, regional och lokal nivå för att öka lönsamheten. Till exempel behöver regelverket utvecklas. Dagens regelverk är anpassat till storskaliga producenter vilket gör det svårt för små gårdar med liten men varierad produktion.
Effektiva försäljningsmöjligheter
Bönderna önskar även mer samarbete med kommunerna till exempel genom att upplåta platser för obemannade försäljningsbodar och kvalitetsmarknader för lokalproducerat. Effektiva försäljningskanaler är en nödvändighet för att gårdarna ska bli ekonomiskt hållbara.
– Det finns ett stort behov av ökad kunskap om hur viktiga dessa gårdar är för att hålla jordbrukets kulturarv vid liv. Småskalig, miljövänlig matproduktion är positivt för klimatet, för djurvälfärden, artmångfalden, för att värna om vårt historiska arv för en levande landsbygd – och för vår självförsörjningsgrad när det gäller livsmedel, säger Eva Svensson.