Slöjdblogg: Datorskåp
Gångjärn i bambu tillverkade av gamla skärbrädor. Foto: Anton Nilsson


Jag har alltid ogillat synlig teknik. Tekniken får gärna vara diskret eller helst osynlig, jag har ofta svårt att passa in den på ett trivsamt sätt i hemmet. Den stressar mest.

När jag skulle bygga in min dator hade jag just ställt ner ett gammalt skåp i källaren. Detta skåp stod på en rustik underdel min far en gång byggde. Jag tog helt sonika och ställde denna underdel på mitt skrivbord och byggde dörrar för att skymma datorn.

Här ser vi möbeln. Ett skrivbord under och på den står min fars gamla underdel på vilken jag limmat fast dörrar och gångjärn i trä. Foto: Anton Nilsson

Sidovy på den rustika underdelen. Den består av några ohyvlade plank hopskruvade med rejäla skruvar. Foto: Anton Nilsson

För ganska länge sedan köpte jag några skärbrädor i bambu på Netto, det var ett spontanköp som aldrig kom till användning i köket. Här bestämde jag mig för att blanda materialet från de gamla skärbrädorna med en målad gammal planka som använts som del av ett hyllplan innan. Jag ville skapa en ganska grov känsla där den putsade bambun verkligen sticker ut.

På den första bilden såg ni resultatet. Skärbrädorna har blivit delar av själva dörrarna.

Här ser vi en större bild på en av dörrarna. Av det material skärbrädorna gav kunde jag också tillverka gångjärn i trä. Foto: Anton Nilsson

När jag tillverkade gångjärnen sågade jag remsor av skärbrädorna och limmade sedan ihop dessa så att två bitar passar ihop, lite pusselbitstänkande. Jag satte gångjärn i tre led så att dörrarna inte skulle ta så mycket plats när de var öppna.

Närbild på ett av gångjärnen. Foto: Anton Nilsson

Skåpet öppet. Foto: Anton Nilsson

Skåpet stängt. Foto: Anton Nilsson

Jag som bloggar heter Anton Nilsson och är i grunden slöjdlärare, träbildhuggare och konsthantverkare. Jag driver företaget Livshantverk. För mer information besök min sida.