Slöjdblogg: Köksbo
Glaslåda med lock av brädstumpar. Foto: Anton Nilsson


Jag har nyligen ställt ner ett gammalt skåp källaren då detta inte längre fick plats uppe i lägenheten. Nu stod det där nesligt utan vare sig dörrar eller hyllor. Då skåpet tillhört mitt barndomshem ville jag göra någonting med det istället för att slänga det och efter lite funderingar kom jag fram till att jag saknar ett bra köksbo för mjöl gryn och liknande.

Jag hittade då en sida där de säljer gamla klassiska Reda-glaslådor med handtag. Dessa är ypperliga förvaringslådor och det enda jag egentligen behövde göra var att förkorta skåpet på bredden.

Det gamla skåpet samt de nya Reda-lådorna. Foto: Anton Nilsson

När jag började dela skåpet upptäckte jag att det var sinkat ihop, personen som en gång snickrat skåpet hade alltså varken använt spik eller lim i fogarna. De var så välgjorda att det inte var något problem att slå av över och under-delen med en träklubba och sedan gick den att passa ihop igen. Nu behövde jag bara såga av på bredden och passa samman igen.

Här ser vi hur skåpet tidigare sinkats ihop. Lite som pusselbitar som kan tryckas samman och slås isär. Foto: Anton Nilsson 

Över och underdelarna sågades av och limmades sedan ihop igen med hjälp av en liten brädbit, lim och två skruvtvingar. Foto: Anton Nilsson

Uppsättning för hyllor fanns redan på sidorna så jag sågade helt enkelt av de gamla brädbitarna som använts till hyllor och passade in dem i det nya skåpet. Då jag är lite orolig för kryp och smuts sågade jag också ut lock till mina glaslådor, skåpet har trots allt stått i källaren ett tag nu.

Skåpet med hyllorna till vänster och en glaslåda med lock till höger. Foto: Anton Nilsson

Här har vi resultatet med fyllda lådor och allt. Jag funderade först på om jag skulle måla den men vill behålla så mycket som möjligt av den gamla lantliga stilen.

Det färdiga köksboet. Foto: Anton Nilsson

Jag som bloggar heter Anton Nilsson och är i grunden slöjdlärare, träbildhuggare och konsthantverkare. Jag driver företaget Livshantverk. För mer information besök min sida.