Slöjdblogg - Skinntampning

Tekniken tampning som normalt används i näver här i skinn. Foto: Louise Franklin


Tampning är en teknik som vanligtvis används i näver. Man skär upp en hane och en hona i två ändar av ett tunt material för att sedan passa ihop dom. Jag har testat samma metod fast i skinn med syftet att skydda glasburkar, samt göra dom finare förstås.

En burk med tampning i skinn. Foto: Anton Nilsson

Efter mitt test med skinntampning som skydd började jag testa andra sätt att använda metoden. Då jag ibland är ute i vildmarken och även har sysslat med levande rollspel provade jag att göra en variant som kan hålla en flaska i ett bälte eller dylikt.

Tampad skinnflaska för bälte. Foto: Anton Nilsson

Tampad flaska framifrån. Foto: Anton Nilsson

Mitt sista test i denna serie var om jag kunde göra en tampning som fungerar som ett handtag till ett glas. Här använde jag en avskuren glasflaska som jag gjorde en tampning runtomkring. Skinn är intressant då det krymper en aning om man blötlägger det. På detta sätt gick det att göra en tampning som låg så tätt runt glaset att det går att lyfta glaset i handtaget när det är fullt.

Tampat glas framifrån. Foto: Louise Franklin

Tampat glas från sidan. Foto: Louise Franklin

Jag som bloggar heter Anton Nilsson och är i grunden slöjdlärare, träbildhuggare och konsthantverkare. Jag driver företaget Livshantverk. För mer information besök min sida