Slöjdblogg - Bokfodral i träJag gick en kurs på Sätergläntan med Jögge Sundqvist, en kurs där vi tillverkade medeltida bokfodral. På den tiden när man handskrev böcker var dom oerhört värdefulla och skyddades med hjälp av fodral i trä.

Fodralen tillverkas i ett stycke färskt trä samt en torr botten, där bottnen kläms i eftersom det färska träet krymper när det torkar. Inget lim behövs, bara kännedom om materialet.

Steg ett i processen var att såga ut ett ämne från en nyligen nersågad björk och därifrån yxa ut en kloss. Foto: Anton Nilsson

Efter att klossen yxats ut och finhyvlats var det dags att borra rakt genom den med en navare. Ett klurigt arbete då navarens var tvungen att hållas väldigt rakt för att inte råka borra ut genom sidan.

Borrning med navare. Foto: Anton Nilsson

Ett utborrad och fintäljt träblock. Foto: Anton Nilsson

 Jag gjorde två stycken fodral. Ett med ett klassiskt motiv av en drakdräpare samt ett med ett citat inspirerat av Leonardo da Vinci. 

Här har jag påbörjat ytbehandlingen av ett av mina bokfodral. Foto: Anton Nilsson

Drakdräparen är en symbol jag undersökt en del på senare tid. En symbol för den inre kampen mot sin avundsjuka, själviskhet och andra negativa sidor. 

Här har vi båda fodralen innan ytbehandling. Foto: Anton Nilsson

Hela dikten är uppdelad på båda sidor om fodralet och lyder: "En väl använd dag är grunden till en tillfredställande sömn. Ett väl använt liv är grunden till en tillfredställande död". Dikten är för mig både allvarlig och lättsam. Vad lever vi för? Vad gör våra liv värda? När känner vi oss klara, nöjda och tillfreds?

De färdiga fodralen från ena sidan. Foto: Anton Nilsson

Från andra sidan. Foto: Anton Nilsson 

Sidovy. Foto: Anton Nilsson

Fodralen i krympteknik tillverkades under en kurs med slöjdare Jögge Sundqvist på sätergläntan.

Jag som bloggar heter Anton Nilsson och är i grunden slöjdlärare, träbildhuggare och konsthantverkare. Jag driver företaget Livshantverk. För mer information besök min sida