Slöjdblogg - Stolt SlöjdlärareDet hinner hända mycket i slöjden under ett läsår och jag har som slöjdlärare förmånen att få följa eleverna från tredje klass till dess att de avslutar årskurs nio. Jag tänkte i alla enkelhet visa upp ett axplock av saker eleverna arbetat med under året och hoppas att ni tycker det är trevligt att få en liten inblick i den praktiska delen av slöjdarbetet.

I årskurs fyra arbetar eleverna med projektet ”inte kvadrat eller rektangel”. I detta projekt har dom uppdraget att tillverka en liten låda eller ett skåp med kravet att det inte får vara en kvadrat eller en rektangel. Vi arbetar med att foglimma ihop en sockerlådssinkning från tre stycken lister. Jag är klart imponerad över vad dom har klarat av med tanke på åldern.

Litet skåp med tre hörn. Foto: Anton Nilsson

Litet skåp med snett tak. Foto: Anton Nilsson

Årskur fyra arbetar också med glasgravyr. Här har eleverna fått i uppdrag att tillverka en ljuslykta som ska innehålla glas. De har sedan graverat med gravyrpennor.

Ljuslykta med graverat glas. Foto: Anton Nilsson

Efter detta så hoppar jag till ett av mina favoritprojekt, bokbinderi. I detta projekt övar sig eleverna väldigt mycket på självständighet och att arbeta efter instruktioner. Dom följer inspelade filmer för hur man binder ihop böckerna och får bara fråga om hjälp ifall dom har en egen tanke på hur dom skulle kunna göra det själva.

Batmanboken. Foto: Anton Nilsson

Vem vill inte ha en ”Master Book”? Foto: Anton Nilsson

Eller en bok med inläggningar av olika träslag. Foto: Anton Nilsson

Nu blev det ett långt inlägg men jag tänkte avsluta med ett par foton från niornas skåpsprojekt.

Genomtänkt design med ingraverat motiv. Foto: Anton Nilsson

Skåp med glasdörr. Foto: Anton Nilsson

Efter mycket arbete kunde en stolt slöjdlärare ta semester :)

Jag som bloggar heter Anton Nilsson och är i grunden slöjdlärare, träbildhuggare och konsthantverkare. Jag driver företaget Livshantverk. För mer information besök min sida