Jag fick några kubbar jolsterträ av en person som hade huggit ner ett träd på sin tomt. Träslaget var inget jag arbetat i tidigare men det visade sig vara ett bra slöjdvirke.
Det finns en charm i att arbeta från de större råa kubbarna, finna de bästa delarna av materialet och arbeta fram dessa. Jag är ännu ovan i att se hur virket vrider sig innan jag börjar arbeta med det. Detta träd hade växt rejällt vridet vilket visade sig tydligt på materialet.
Jag tycker att en kåsa lätt smakar om insidan ytbehandlas med exempelvis linolja, speciellt när den används till varma drycker. När jag arbetat med vrilar har jag ytbehandlat kåsan med kaffesump på insidan och denna gång har jag tänkt testa att bränna insidan av kåsan. Bränningen är en gammal teknik som främst använts i japan på hus för att förkolna utsidan och på så vis skapa en yta som tål fukt och röta bra.
Min kåsa kan naturligtvis inte förkolnas men att bränna insidan borde ge en, om än inte lika djup, liknande effekt.
Jag som bloggar heter Anton Nilsson och är i grunden slöjdlärare, träbildhuggare och konsthantverkare. Jag driver företaget Livshantverk. För mer information besök min sida