Släpp stress och oro genom att öva på självmedkänsla
Att lägga tid på att ta hand om oss själva gör att vi har de reserver som krävs för att hantera livet.
Att grubbla över tidigare misstag hjälper inte till att göra dagen lättare. Foto: Trent Szmolnik


Vi gör alla misstag; vissa människor är bara lite bättre på att hantera dem. Om du slår på dig själv för ett förlorat jobb, ett gräl med en vän eller anklagar dig själv för någon större förlust, kan stressen skada din hälsa och ditt välmående.

Att öva på självmedkänsla kan förhindra det här problemet. När man förlåter och tar hand om sig själv kan man förbättra sin kognitiva funktion och sin hjärthälsa, få mer glädje i livet och minska oro och ångest.

Självmedkänsla är inte nödvändigtvis en medfödd förmåga. Men alla kan lära sig och öva på det. Här nedan är några sätt du kan använda för att öka din självmedkänsla.

Ta hand om din kropp:

Att äta en hälsosam kost, ta en vilopaus, gå på en promenad eller få massage kan hjälpa till att mildra stress och förbättra din mentala och fysiska hälsa.

Skriv till dig själv:

Om en särskild händelse har fått dig att uppleva negativa känslor mot dig själv, ta en stund och skriv till dig själv. Beskriv situationen – utan att rikta ilska eller skuld mot någon (inkluderat dig själv). Den här övningen kan hjälpa dig att förstå och få ordning på dina känslor.

Att skriva kan hjälpa till så att man får ordning på sina tankar och känslor, och förstår sig själv bättre. Foto: Trent Szmolnik

Prata med dig själv:

Hur skulle du uppmuntra en vän om de kände på samma sätt eller stod inför en liknande stressig situation? Säg samma saker som du medkännande skulle säga till någon annan. Du behöver också höra de orden.

Pröva mindfullness (medveten meditation).

Det är lätt att glömma att ta hand om sig själv när man befinner sig i svåra och jobbiga perioder, men det behövs. Stress och oro kan leda till kognitiva och fysiska hälsoproblem, och självmedkänsla är ett viktigt och användbart verktyg för att motarbeta dem.

Mohan Garikiparithi har en examen i medicin från Osmania University (University of Health Sciences). Artikeln publicerades ursprungligen på Bel Marra Health.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.