Motsatsen till kamp-eller-flykt-beteende
Foto: Melissa Askew


När kroppen ger sitt biokemiska svar på stress så känns det inte bra i kroppen. Det kan kännas som en tegelsten i magen, eller du kanske inte kan somna och du känner hjärtat bulta. Kanske känner du dig överhopad och distraherad.

Det är inte meningen att stress ska kännas bra. Den finns där för att hjälpa dig att överleva hot, som en bil som kommer emot dig eller en hotfull främling. Kroppens reaktion med kalla händer och snabbare hjärtslag är dess sätt att förbereda dig för att ta hand om situationen. Det kallas kamp-eller-flykt-beteende och är ett resultat av de hormoner som frisätts av det sympatiska nervsystemet för att hjälpa till att öka dina chanser att överleva den akuta situationen.

Kamp-eller-flykt-beteendet får andningen att bli snabbare, hjärtat att slå snabbare, musklerna att bli spända och pupillerna att vidga sig – allt för att göra dig redo för att antingen springa ifrån eller möta den omedelbara faran. Samtidigt saktar det sympatiska nervsystemet ner kroppens funktioner som inte behövs för tillfället, som matsmältning, immunfunktion, perifer syn, och vissa hjärnfunktioner.

När det upplevda hotet har försvunnit sätter det parasympatiska nervsystemet in för att lugna ner oss.

Kroppens kamp-eller-flykt-beteende är en bra hjälp om faran man möter inte varar så länge. När det upplevda hotet har försvunnit sätter det parasympatiska nervsystemet in för att lugna ner oss. Se på det som motsatsen till kamp-eller-flykt-beteendet. Vi kan kalla det ”vila och smälta”.

Det parasympatiska nervsystemet sänker blodtrycket, hjärtslagen och andningen. Dessutom sätter immunförsvaret fart igen, matsmältningen komme igång och hela hjärnan blir tillgänglig. Det är ett resultat av avslappning och det känns bra.

Ett stort problem är att många människor idag möter situationer och uppfattade hot som helt enkelt inte försvinner. Din oresonliga chef, en familjemedlems sjukdom, eller ekonomiska problem är några exempel på saker som dagligen kan få dig stressad och få dig att vara i ett konstant kamp-eller-flykt-läge. Det behöver inte sägas att när immunförsvaret ständigt är nedsatt, matsmältningen inte fungerar bra och hjärtat skenar, så kommer hälsan att ta smällen med tiden. Forskare har sett att kronisk stress kan bidra till högt blodtryck, åderförkalkning som kan ge hjärtproblem, inflammation, ångest och depression.

Sätt att aktivera det parasympatiska nervsystemet

De goda nyheterna är att även när du är stressad så finns det sätt att aktivera det parasympatiska nervsystemet så att kroppen kan slappna av, vila och smälta. Några sätt är:

Andas bara. Jag vet att det här låter fånigt, men några djupa, långsamma andetag aktiverar faktiskt det parasympatiska nervsystemet.

Var ute i naturen. Många forskare har dokumenterat att man genom att vara ute i naturliga miljöer, som skogen eller i en park, så kan det minska stress, sänka blodtrycket och förbättra immunfunktionen.

Meditera. Jag vet att det här kan vara svårt för en del människor. Det finns ett antal appar som kan hjälpa dig med guidad meditation. Titta på Insight Timer, som är gratis.

Få akupunktur. Vetenskapsmän har sett att akupunktur ökar cirkulationen av lugnande signalsubstanser i hjärnan.

Ta en promenad. Det kan vara lugnande och kan hjälpa dig att rensa huvudet.

Prova mjuka och avslappnande övningar som yoga eller Tai Chi.

Visualisera. Föreställ dig själv på en avslappnande favoritplats. Hjärnan vet inte att du låtsas; den tror att du faktiskt är där och slappnar därför av.

Lek med ditt husdjur eller dina barn, eller hitta någon med husdjur eller barn som vill dela med sig.

Gör någonting som du tycker om. Det kan vara en hobby, en favoritaktivitet eller bara att läsa en bok.

Var i nuet. Det här kallas mindfulness och hindrar hjärnan från att gå igenom skrämmande scenarier och saker du skulle ha sagt eller gjort.

Slutsatsen är att kronisk stress inte är en vän. Botemedlet är att väcka det parasympatiska nervsystemet, som är hälsosamt och känns bra. Motsatsen till kamp-eller-flykt-beteende är ”vila och smälta”, någonting vi alla skulle kunna använda oss av dagligen.

Lynn Jaffee är licensierad akupunktör och författare till ”Simple Steps: The Chinese Way to Better Health.” Artikeln publicerades ursprungligen på AcupunctureTwinCities.com

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.