Från och med nu gäller nya regler för djurskydd i Sverige. Det innebär bland annat att kattägare måste se till att deras djur inte förökar sig okontrollerat.
– Huvudfokus är att höja katternas status. Oönskade kattungar och reproduktion är en del av det, säger Sandra Douglas, chefsveterinär på Anicura.
Katter och hundars skydd i lagstiftningen stärks och reglerna för djurägare förtydligas nu. Den som äger en katt blir nu skyldig att se till att den har det bra, genom att utforma en miljö där katten trivs. Det handlar bland annat om att se till att katten kan klättra och klösa med klorna, att den kan hålla värme eller svalka sig och att kattens naturliga instinkter stimuleras.
Utformade på lättförståeligt sätt
Sandra Douglas välkomnar de nya reglerna.
– Det som är fint är att de är skrivna på ett sätt som är lätt att ta till sig och de kompletteras med allmänna råd så att det blir enkelt för katt- och hundägare att veta vad som gäller, säger hon till TT.
För hundägare blir det nu tydligare att det är viktigt att tänka på att se till att ens fyrbenta vän får den sociala kontakt den behöver varje dag och att hunden får röra på sig så mycket som den behöver.
– Det är ju av kunskap och inte illvilja som man saknar förståelse för det här. Nu sätter man fokus på att det är viktigt att se över päls, klor och tänder och tydliggör vad man ska kolla på, säger Sandra Douglas.
P-piller en lösning för avelskatter
Kattägare måste se till att deras husdjur inte förökar sig okontrollerat. Ska man inte använda katten till avel är kastrering eller sterilisering en lösning, men det är inte utformat som ett krav i de nya reglerna.
– Det finns andra sätt, bland annat p-piller till honkatter som framför allt används under korta perioder för katter som är i avel. För alla katter som inte ska avlas på rekommenderas kastrering, säger Sandra Douglas.
Under våren är det överlag fler kattägare som vill få sitt djur kastrerat. Anicura har inte märkt av någon anstormning av förfrågningar ännu och på grund av coronapandemin finns det utmaningar med att få tag på vissa narkosläkemedel vid ingrepp.
– Vi kommer i allra största mån kunna hjälpa katterna och ser ingen anledning till oro. Vi styr om och fördelar våra verksamheter, säger Sandra Douglas.
(Josefin Silverberg/TT)