Sifo: Sex av tio väljare vill se samarbete med SD
Sex av tio väljare vill se ett samarbete med SD i frågor där man tycker lika. Det visar en ny undersökning. Foto: Susanne W Lamm/Epoch Times-arkivbild


Sex av tio väljare vill se ett samarbete med Sverigedemokraterna i frågor där man tycker lika. Det är framför allt väljare från Kristdemokraterna och Moderaterna som är positiva till ett samarbete. Det visar en undersökning som Sifo har gjort på uppdrag av Expressen.

61 procent säger att de vill se ett samarbete med SD jämfört med januari då det rörde det sig om 53 procent. Förra året var siffran 48 procent medan det för tre år sedan var 38 procent.

29 procent säger nej till samarbete och 10 procent svarar att de ej vet.

Bland väljare från Kristdemokraterna och Moderaterna är siffran 95 respektive 85 procent. 47 procent bland väljare från Liberalerna vill se ett samarbete. De som är minst positiva till samarbete är väljare från Vänsterpartiet (18 procent).

– Vi ser stegvis mer acceptans för att samarbeta med SD. För första gången på 100 år ser vi en väldigt kraftig förändring av den politiska arenan, säger Toivo Sjörén, opinionschef på Kantar Sifo, till tidningen.

70 procent av männen vill se ett SD-samarbete. Bland kvinnorna är det 51 procent.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.

Fakta

Undersökningen

1 548 intervjuer genomfördes mellan den 11 och 14 oktober 2019. Frågan som ställdes var: ”Tycker du att partierna ska samarbeta med Sverigedemokraterna i frågor där man tycker lika?”

KD: 95 %

M: 85 %

L: 47 %

C: 42 %

MP: 30 %

S: 29 %

V: 18 %

Källa: Expressen