Shekarabi om assistansfusket: Sverige har varit naiva

Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S). Foto: Susanne W Lamm/Epoch Times-arkivbild


Missbruket och fusket inom välfärdssystemet är omfattande och beräknas till miljarder kronor varje år. Socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) säger till Sveriges Radios Ekot att Sverige har varit naiva.

– Jag tror vi måste erkänna att Sverige har en ganska lång period av ett naivt marknadsliberalt tänk inom välfärdssystemen, säger han till radion.

– Och det här tänket har gjort att vi har infört väldigt liberala, generösa regler för etablering i välfärdsmodeller, i det här fallet assistansen.

Utnyttjas av den organiserade brottsligheten

Nyligen publicerade Nationellt underrättelsecentrum en rapport som visar hur personlig assistans och arbetstillstånd systematiskt utnyttjas av den organiserade brottsligheten.

Man konstaterar ”att arbetstillstånd inom personlig assistans utnyttjas systematiskt för assistansbedrägerier, illegal migration, arbetskraftsexploatering, brukarimport och annan ekonomisk vinning”.

Ardalan Shekarabi menar att assistansersättningen utnyttjas på grund av systemfel och att man därför måste se över lagstiftningen.

– Det kräver också att alla politiska partier tänker om, och tänker rätt, och faktiskt också är beredda att kritiskt granska den politik som har förts de senaste decennierna, säger han till Ekot.

Satsning för att minska fusk

I en debattartikel i Expressen skriver åklagare Björn Rosenlöf att han skulle ”bli mycket förvånad om fusket understiger 50 procent av all utbetald assistansersättning”.

Han har sedan 2003 arbetat som åklagare med inriktning på organiserad ekonomisk brottslighet. Under årens lopp har han ”sett hur vanligt det är att olika familjekonstellationer, som vi kan kalla klaner, tillskansar sig allmänna medel genom organiserad ekonomisk brottslighet”.

Nyligen meddelade regeringen att man tillsätter 47 miljoner kronor i arbetet med att motverka felaktiga utbetalningar, missbruk och fusk inom välfärdssystemen.

Varje år utbetalas omkring 18 miljarder kronor ut felaktigt från de svenska välfärdssystemen, enligt Delegationen för korrekta utbetalningar från välfärdssystemen. Hälften av dessa misstänks röra sig om medveten fusk.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi bevakar viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.