Sevärdheter i Sverige: Hjärtat och kärleken i centrum hos Wij trädgårdar
Trädgårdens Hus invid Rosträdgården i Wij Trädgårdar i Ockelbo, rymmer café, restaurang och boende. Foto: Eva Sagerfors/Epoch Times


Trädgården i Ockelbo bjuder på sex visningsträdgårdar med rosor, läkeväxter, grönsaker och skog, men också med plats för barnens nyfikenhet och lekfullhet. Oavsett vilken relation vi har till växter så finns här inspiration. Följ med på en vandring i årets tema – hjärta och kärlek.

Rosträdgården i Wij trädgårdar är som en oas av skönhet och ljuva dofter. Det var den första trädgården som anlades här. Tanken var att samla växtsorter som normalt inte skulle trivas i det här klimatet med växtzon 5. Den runda trädgården ligger också skyddad av ett rundat trästaket och omgiven av buskar och lövträd.

Från början planterades här 300 sorter och de flesta finns kvar; mestadels engångsblommande, gammaldags buskrosor, som blommar från midsommar till ett par veckor in i augusti. Här finns även en del andra arter, som digitalis, klematis och pioner, som kan fylla ut när rosorna blommat över.

Bland de mest kända rosorna hittar vi här Chapeau de Napoleon, Mme Plantier och Drottningen av Danmark. Skyltar ger ytterligare information om de olika rosorna och vi får veta att Rosa Damascena hör till de äldsta kulturrosorna, då de omnämndes redan 700 f Kr när historikern Herodotos berättade om Kung Midas trädgårdar. Damascenerrosorna är kända för sin doft och har länge odlats storskaligt för framställning av rosenolja och rosenvatten. Till en liter rosenolja går det åt fyra ton rosenblad. Man kan förstå att rosenolja på medeltiden var mer värt än guld.

Damascenerrosor i Wij Trädgårdars Rosträdgård. Foto: Eva Sagerfors/Epoch Times

The Shepherdess. Foto: Eva Sagerfors/Epoch Times

Wij Trädgårdar i Ockelbo, Gästrikland, består av sex olika visningsträdgårdar som alla ger inspiration på sitt sätt och som är värda en god stund. I trädgårdarna finns sittplatser för att kunna ta in och vila i alla sinnesintryck. Hos "Fröken Frisk" i Ekbacken har man även möjlighet att låna med sig en trasmatta för att sätta sig, gärna med egen picknick, i ekbacken utanför, eller där man helst vill slå sig ned. En skylt lockar med att ”lägga sig på en trasmatta och titta på trädkronorna är himmelskt” och att ”sitta med ryggen mot ett träd är läkande”.

Kärleken och hjärtat

Från rosträdgården går vi till örtagården där trädgården i år är utformad enligt Hildegard von Bingens lära med kärleken och hjärtat i centrum. Hildegard var läkare, psykoterapeut och levde som nunna i Tyskland på 1100-talet. Hon var en mycket kunnig naturvetare och läkare, men också filosof och kompositör av kyrkomusik.

Redan på den tiden pratade hon om utbrändhet och depressioner. Hon skrev att "depressioner uppstår när kroppen och själen slutar prata med varandra". Hon ansåg att för att få en riktig läkning behöver man vända sig inåt, lyssna på sig själv och komma till insikt och bestämma sig för att leva sitt liv på ett bra sätt.

Visdomsord i Hildegard von Bingens örtagård. Foto: Eva Sagerfors/Epoch Times

I örtagården finns en odlingslott med blommor för själen och en med blommor med särskild verkan på hjärtat, som digitalis, persilja och fänkål. Vi får veta att persiljan, som är kraftig i sin natur, är bättre att ätas rå än uppvärmd. ”Fänkål gör ögonen klara och glada”, läser vi.

På små lappar inne i växthuset läser vi om olika växters egenskaper för kropp och själ, enligt Hildegards lära. Medan balsamblad är bra vid häftigt humör, så är kryddsalvia verksamt mot kvinnobesvär, liksom mot mag- och tarmproblem. Vi får också veta att Hildegard brukade använda avkok från bönor till de som hade allvarliga sjukdomar.

Korn, vallmo och ringblomma i Örtagården. Foto: Eva Sagerfors/Epoch Times

Fingerborgsblomma, Digitalis, har använts som hjärtmedicin sedan medeltiden. Foto: Eva Sagerfors/Epoch Times

Slingrande och färgglatt

Nedanför ekbacken hittar vi Barnens Trädgård som böljar i olika färger. Här samsas morötter med tobaksblommor och när vi följer de slingrande gångarna i odlingarna hittar vi små överraskningar längs vägen. Här läser vi om hur fjärilar blir till och häpnar över att en odlingsruta på 12 kvadratmeter kan rymma 800 morötter. Behöver man alltså inte gallra sina morotsodlingar?

På ett ställe hittar vi smultron som lutar sig över den halmtäckta gången. Här finns också flera kojor gjorda av böjda grenar och visst får barnen lov att springa och upptäcka fritt i gångarna.

Slingrande gångar lockar till spring och upptäckande. Foto: Eva Sagerfors/Epoch Times

Wij Trädgårdar driver en ettårig trädgårdsutbildning i samarbete med Bollnäs folkhögskola. En del av utbildningen är att designa, anlägga och sköta en kökstäppa efter ett visst tema. Eftersom det i år är 10 år sedan Kronprinsessan Victoria och Ockelbosonen Prins Daniel sade ”ja” till varandra är temat ”Kärlek i toner”.

Här har olika musikstycken som kan associeras till kärlek fått inspirera varje odlingslott. Vi hittar portaler och blandade växter, både grönsaker och blommor, odlade i olika former. Här finns även sittplatser och fantasifulla inslag.

En salladsodling formar ett hjärta i trädgårdselevernas odlingslotter. Foto: Eva Sagerfors/Epoch Times

Oljelin i Bondens trädgård, med herrgården i bakgrunden. Foto: Eva Sagerfors/Epoch Times

På vår vandring vidare genom trädgårdarna hittar vi vajande lin, Hälsinglands landskapsblomma. Vi får veta att den som vill köpa knippen med lin får vänta till skördefesten första helgen i september.

Kulturhistoria i organgeriet

Trots att svetten bryter fram när vi besöker det varma orangeriet fullt av pelargoner vill vi stanna en stund extra för att se vilka arter vi känner igen och lära oss mer om pelargonens historia. Pelargonerna tillhör familjen näveväxter, Geraniaceae, där även midsommarblomster finns. Det finns över 300 vilda arter och flertalet av dessa finns i Sydafrika. Där har den inhemska befolkningen använt dem både som mat och medicin.

I orangeriet får vi också veta anledningen till att många gamla sorters pelargoner har kunnat föras vidare och ge glädje fram till vår tid.

Mårbacka. Foto: Eva Sagerfors/Epoch Times

Appleblossom. Foto: Eva Sagerfors/Epoch Times

Skogens Trädgård ska förmedla känslan av de naturtyper som är typiska för Ockelbo med omnejd. I de olika trädgårdsrummen möter vi material som stål, trä och granit. Här lyfts myr och näckrosor in bland blommande rabatter och timrade väggar.

I Wij Trädgårdar finns även olika utställningar och förstås möjlighet att äta ekologiskt från den egna täppan; i både restaurang och på café. Vid varma dagar kan man passa på att bada i Wijdammen.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för vilseledande information. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi bevakar viktiga nyheter som annars kan ignoreras. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.