Senapsfrön är rena medicinenMånga häller vanemässigt ketchup och senap över korven eller hamburgaren. Vanligtvis reflekterar vi kanske inte över senapens egenskaper, men senap kan vara betydligt hälsosammare än vi tror.

Senap görs av krossade senapsfrön. Växten trivs i tempererat klimat och hör hemma i nästan hela Europa och Asien.

Det finns ett fyrtiotal olika sorters senapsfrön men tre av dem är mest förekommande. Gula senapsfrön från vitsenap (Sinapis alba) har den mildaste smaken.

Den som vill ha mer bett i smaken kanske föredrar de bruna senapsfröna från sareptasenap (Brassica juncea) och den allra starkaste smaken får man från svarta senapsfrön från svartsenap (Brassica nigra) som ofta används i indisk matlagning.

Familjens många växter har ett vilseledande namn. Svartsenap och sareptasenap hör inte till senapssläktet (Sinapis) utan till kålsläktet.

Foto: Stanbalik

Redan de gamla...

Senapsfrön omnämns både i gamla sanskrittexter och i Bibeln. De gamla grekerna och romarna använde sig av senapsfrön i matlagningen och Hippokrates, som anses vara läkekonstens fader, använde senapsfrön som läkemedel. Senap säljs fortfarande traditionsenligt på svenska apotek men kanske oftast för att användas inom matlagning.

Inom ayurveda, den flera tusen år gamla indiska läkekonsten, används senapsfrön för sina läkande egenskaper. Ayurveda är sanskrit och betyder kunskap om livet och har anor från den vediska kulturen. Enligt ayurveda kan man identifiera tre olika kroppstyper eller doshor.

Doshorna som kallas vata, pitta och kapha har sina olika särdrag och element och utifrån dem kan man fastställa vilken obalans som finns och vilken behandling som kan hjälpa till bättre hälsa. Senapsfrön anses ha en balanserande effekt på de tre doshorna.

Senapsfrön är också en utmärkt källa till antioxidanter och hälsosamma omega-3 fettsyror. Den innehåller selen och magnesium som är antiinflammatoriska. En annan hälsofördel är dess antibakteriella egenskaper.

Även vitamin B3 och mineralerna mangan, fosfor och zink bidrar till att befrämja hälsan.

Medicinalväxt

I de nordiska länderna har senapsfrön använts som medicinalväxt sedan medeltiden.

Senapsfrön användes förr som huskur för att lindra vanligare krämpor som förkylning, influensa och huvudvärk. Den används också som grötomslag vid bronkit, reumatism, ischias, gikt, muskelvärk och ledvärk.

I dag arbetar forskare med att kartlägga hur senap påverkar nerver i kroppens smärtsystem. I framtiden kanske vi får se en ny typ av smärtstillande läkemedel som ger färre biverkningar än de läkemedel vi har idag.

Även om vi inte tar till senap som läkemedel kan det vara trevligt att tänka på senapens hälsofördelar och skänka en tanke till våra förfäder som kanske funnit bot och lindring av den gyllene smaksättaren i köket.

Källor:

Luontto Portti/Nature Gate, Natural News
A.Vogel: Den lille doktorn (1984)

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss