Sanna Ehdin: 5 viktiga varor att köpa ekologiskt
Doktor i immunologi, författare och föreläsare inom självläkning och systemhälsa


5 viktiga varor att byta till ekologiskt och varför du bör göra det:

1. Kaffe

Kaffe och kryddor är bland det som besprutas mest. Köp alltid ekologiskt, helst KRAV o Fairtrade, för marken, arbetarna på fälten, deras barn och din egen hälsa! 

Det är en avsevärd skillnad i kvalitets- och energinivå beroende på om köttet kommer från frigående, gräsbetande djur från småskaliga odlingar och vilt, eller om det kommer från djur som hålls på små ytor och massodlas med kraftfoder.

2. Bananer

På bananodlingar används mycket hälso- och miljöfarliga gifter som ger arbetarna och deras barn nervskador. Se den svenska dokumentärfilmen om Dole – otäckt! 

3. Mjölkprodukter

Bidra till friskare liv, marker och vattendrag samt bättre livsvillkor genom att bara köpa ekologiska komjölksprodukter! (Inte för att jag rekommenderar komjölksprodukter mer än smör o ghee, för det är inte artegen föda)

4. Kött 

Kött är inte bara kött längre … Det är en avsevärd skillnad i kvalitets- och energinivå beroende på om köttet kommer från frigående, gräsbetande djur från småskaliga odlingar och vilt, eller om det kommer från djur som hålls på små ytor och massodlas med kraftfoder. Det senare eftersträvar maximal köttmassa per insats, medan det förra får växa i sin egen takt och äta sin naturliga föda. Det smakar helt olika och ger även annan konsistens och substans, vilket studier av biodynamisk odling visat. 

Potatis är en av de grödor som besprutas mest i Sverige 

Det är också betydligt bättre fettsyror i kött från gräsbetande djur, medan det kan vara inflammation i själva köttet hos de som fått äta mest spannmål och majs. 

I Sverige får boskapen gå ute och beta mycket, så det är bättre kvalitét på svenskt kött än mycket av det som importeras. 

5. Potatis

Potatis är en av de grödor som besprutas mest i Sverige … Så mycket bekämpningsmedel! Och på grund av spridning av avloppsslam (från reningsverk) på produktiv mark, åkrar och skogsbruk har vi fått en kraftig förhöjning av tungmetaller i jordbruksmarken sedan 1980-talet. Tyvärr för höga kadmiumhalter.

Som ytterligare hälsotips bör man inte äta för mycket potatis eftersom den tillhör nattskuggeväxterna, samman med tomat, aubergine och belladonna. Nattskuggeväxterna är rika på alkaloider, vilket är kemiska föreningar med starka fysiologiska effekter som har använts som gifter, läkemedel och berusningsmedel under hela mänsklighetens historia. Visst kan vi äta dem, men det vore bra att begränsa intaget till fördel för grönsaker som spenat, broccoli, vitkål, brysselkål, lök, morötter med mera. 

Dr. Sanna Ehdin

 
Sanna Ehdin är doktor i immunologi, forskare, författare och föreläsare inom hälsa. Under de senaste tjugofem åren har hon ägnat sig åt självläkning och systemhälsa, vilket innebär att se till helheten och sambandet mellan kroppen, tankar, känslor, själen och hälsan. Den här texten publicerades ursprungligen på hennes blogg.        

 

Mannen köpte ett hus – visste inte att han fick en hund på köpet

Den här förföljelsen har pågått i 19 år – känner du till den?