Flera familjer vittnar om samma dilemma. När deras nyfödda bebis börjar gråta kör de en felsökningsrutin där de går igenom olika moment. De vaggar, matar, rapar och nattar för att försöka komma fram till vad som är orsaken.
En australiensisk mamma och före detta mezzosopran med fonografiskt minne, Pricilla Dunstan, har utvecklat en teori om att spädbarn använder samma ”språk” för att kommunicera med sina föräldrar oavsett vilket land och vilken kultur de är födda i.
Med sitt fonografiska minne kan Dunstan minnas ljud väldigt väl. Efter att ha studerat spädbarn över hela världen upptäckte hon fem ljud som spädbarn mellan 0-3 månader gör för att kommunicera innan deras vokaliseringsförmåga utvecklats. Lingvister menar att det inte finns några vetenskapliga studier som bekräftar hennes upptäkt, men med iakttagelser av över 1000 spädbarn är Dunstan ändå övertygad.
Det kan vara en utmaning att lära sig skillnaden mellan olika ljud till en början, menar hon, men genom att lyssna och testa så kan du börja närma dig en ökad förståelse för spädbarnsspråket. Dunstan, som medverkade i Oprah Winfrey Show 2012, menar att den ökade förståelsen hjälper familjer att skapa naturliga rutiner som minskar gråt och förbättrar sömn, amning och umgänget med bebisen.
Nyckeln till att förstå spädbarnet ligger att i tid lyssna på gråten innan det övergår i hysteriska skrik, då det kan vara svårt att urskilja vad din bebis vill kommunicera.

Om spädbarnets ljud för att kommunicera om vad som är fel inte uppmärksammas i tid, övergår det snart i mer hysteriska skrik.
Här är bebisens fem ord:
Neh = Jag är hungrig
Neh-ljudet uppstår när bebisen sugreflex aktiveras och tungan trycks mot gommen.
Heh = Jag känner mig obekväm
Det här ljudet är väldigt likt ”neh”, så lyssna efter h’et i början. Heh-ljudet betyder att barnet känner någon typ av obehag som att det är för varmt, fryser, behöver ny blöja eller en annan liggställning till exempel.
Eair = Jag har magknip/gaser
Det här ljudet brukar åtföljas av att barnet drar upp knäna och sen rätar ut benen. Ansiktsuttrycket förmedlar också att barnet inte är bekvämt.
Eh = Jag behöver rapas
Eh-ljudet kanske oftare uppstår i ett sammanhang där barnet inte gråter. Det liknar ”neh” och ”heh” men lyssna noga på hur ljudet börjar.
Owh = Jag är trött
Det här ljudet kommer från en gäspningsreflex där munnen blir mer ovalformad.
Hjälp oss att driva tidningen vidare!
En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.