Nio månader innan julafton firar vi Jungfru Marie bebådelsedag. Hur det är kopplat till våfflor reder vi ut här.
Vi börjar med att förflytta oss långt tillbaka, till en tid före vår tideräkning då många människor levde närmare det gudomliga. Ett exempel på det är Maria som helt ställde sig till Guds förfogande. Hon gjorde det för att hon ville.
Maria var en ung flicka i staden Nasaret. En dag kom ängeln Gabriel till henne och berättade att hon skulle få en son trots att hon aldrig hade haft någon man. Ängeln bebådade Jesu födelse nio månader senare och Maria fick veta att hon skulle ge barnet namnet Jesus. Han berättade för henne att sonen skulle komma att kallas för den Högstes son.
Idag är det Jungfru Marie bebådelsedag; den dagen som ängeln Gabriel kom till Maria. Till minne av Marias bebådelse, som den här tilldragelsen kallas, firas Jungfru Marie bebådelsedag den 25 mars varje år, en högtid i kyrkoåret.
Den här dagen har firats av de kristna sedan 600-talet och fram till 1953 var den en röd helgdag i den svenska almanackan. När den arbetsfria dagen togs bort, flyttades det kyrkliga firandet av Jungfru Marie bebådelsedag till söndagen som infaller mellan 22 och 28 mars.
Vår Fru
Den ”riktiga” Marie-bebådelsedagen den 25 mars kallas i folkmun för vårfrudagen. I det gamla bondesamhället markerade den här dagen att vissa sysslor skulle vara avslutade, till exempel skulle timmerkörningen och tröskningen vara avklarade. Vintern var slut och våren började.
Ordet fru hade under medeltiden betydelsen härskarinna och var förbehållet drottningar. Vår Fru är en medeltida benämning på jungfru Maria. Vår Fru uttalades på olika sätt i Sveriges avlånga land och hur det nu gick till så blev vårfrudagen även våffeldagen. Den här missuppfattningen har lett till att vi äter våfflor på den här dagen.

Hjärtformade våfflor.
I många hem åker därför våffeljärnen fram på onsdag och åtskilliga våfflor kommer att gräddas. Det här är en gammal tradition och i Sverige har vi faktiskt ätit våfflor sedan 1600-talet.
Recepten är många, men våfflorna ska gärna vara lätta och frasiga och serveras med sylt eller bär, och vispad grädde. Cajsa Warg, hon som sade att man tager vad man haver, skrev i sitt recept på våfflor:
Till ett kvarter sur grädda tages två kvarter vatten, ett halvt kvarter smält smör och två stycken ägg. Alltsammans vispas väl tillhopa med så mycket gott vetemjöl att det ringlar sig efter vispen när han upplyftes. Bakas sedan på vanligt sätt. Till dessa våfflor bör vara god tjock grädda, som intet är för gammal, så bliva de goda.
Hjälp oss att driva tidningen vidare!
En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.