loading

Nudelmåltid: Pad thai serveras på färska bananblad (Foto: Namo Vernon)
Nudelmåltid: Pad thai serveras på färska bananblad (Foto: Namo Vernon)
Mat

Så äter man i Thailand – mat och gästfrihet viktiga ingredienser

George Fu

I den thailändska kulturen är mat och gästfrihet oumbärliga ingredienser. Att bjuda in andra till en måltid och att njuta av gott sällskap är en del av den charmiga thailändska personligheten. Många känner till rätten Pad thai, men har du provat att laga den själv?

Medan affärssatsningar och årsförsäljningar dominerar samtalsämnena kring matbordet hos vissa folkgrupper, är mat det samtalsämne som thailändarna helst ägnar sig åt under måltiden.

– Vi älskar mat och vi älskar att diskutera olika typer av maträtter, hur de smakar, sammansättningen, hur man tillagar rätterna och vilka ingredienser de innehåller, säger guiden Rak Sayam.

Eftersom de flesta sociala sammankomsterna involverar mat har det relativt stor betydelse.

Allt på en gång

När thailändare umgås i en större grupp diskuterar de alltid vilket som är nästa ställe som skall besökas för efterrätt och för snacks så fort de lämnat den första restaurangen. De flesta thailändare delar också en gemensam förståelse: ju fler middagsgäster, desto större urval av olika typer av maträtter delar man på.

Något som är okänt för utlänningar är att flera thailändska rätter serveras och äts på en och samma gång. Detta gör att thailändska måltider skiljer sig från västerländska där varje rätt serveras var för sig, säger Jim Haranpruck som är ägare till en thairestaurang.

Enligt Jim är thailändska rätter vanligtvis komponerade för att komplettera varandra.

– De smakar kryddigt, sött och surt, och vissa rätter kan skapa en god balans i smaken då de kombineras.

Thailändska durian.

De som brukar semestra i Thailand vet att oavsett hur sent på kvällen det är, kan man känna doften av tom yum goong då man passerar traditionella restauranger eller matstånd.

Tom yum goong (kryddig räksoppa), kännetecknas av sin pikanta och sura smak, och anses allmänt vara Thailands nationalrätt. Den graderas ofta i ”stark”, ”medelstark” och ”mild”. Soppan är gjord på färska ingredienser som citrongräs, schalottenlök, limejuice, tamarind och skivor av ingefära.

Turisternas favorit

En favorit bland turisterna är pad thai (stekta nudlar). Pad thai innehåller ingredienser som knapriga böngroddar, färska räkor och ägg. Även om det inte krävs mycket förberedelser kan rätten bli fantastiskt god om man bemästrar de rätta matlagningsteknikerna.

Thailand har bördig terräng och ett tropiskt klimat. Därför odlas många olika frukter i Thailand. Dessa exotiska frukter finns att köpa i nästan varje gathörn. Vid fruktstånd längs de stora promenadstråken kan man hitta allsköns frukter, såsom ros-äpplen, durians och gao mung gorn (draktfrukt) till väldigt låga priser.

Färsk fruktjuice på flaska till rimliga priser kan man köpa lite överallt. Färskpressad passionsfruktjuice på flaska, kostar ungefär 30 baht (7 svenska kronor).

Besök vilken fisk- och skaldjursmarknad som helst i Bangkok och du blir förvånad över hur mycket färska varor där finns, som levande krabbor, räkor och hummer.

Den thailändska matkulturen innehåller utsökta maträtter och är känd världen runt. Det finns mycket att lära därifrån.

Recept på Pad Thai

Det här behövs

2 delar thai risnudlar
1 del böngroddar
½ del kinesisk gräslök
½ del hackade och konserverade rovor
½ del räkor
1 schalottenlök mald
2 tsk tamarindsaft
1 tsk fisksås
2 msk socker
1 msk malda jordnötter
1 del tofu, hackad i strimlor
1 ägg
3 msk buljong
1 lime i små bitar
½ msk chilipeppar

Gör så här

Koka nudlarna medan du förbereder de andra ingredienserna. Använd en wokpanna och stek i olja. Lägg i schalottenlöken, de hackade rovorna, tofu, och räkor och stek dem tills de blir gyllenbruna.

När nudlarna är färdigkokta, torka dem lite lätt och lägg dem i wokpannan. Fräs dem lätt i pannan. Tillsätt ägget, tamarindsaften, fisksåsen och sockret. Fräs dessa ingredienser en liten stund. Värmen ska vara hög hela tiden. Tillsätt sedan böngroddarna, den kinesiska gräslöken, jordnötterna och den torkade chilin. Stek ytterligare några minuter.

Nudlarna ska nu vara mjuka och ha fått en fin färg. Lägg sedan den färdigwokade maträtten på ett uppläggningsfat.

Servera rätten varm med limeskivor vid sidan och kinesisk gräslök och råa böngroddar på toppen.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.

Feedback

Läs mer

Mest lästa

Nyhetstips

Har du tips på något vi borde skriva om? Skicka till es.semithcope@spit

loading

Nudelmåltid: Pad thai serveras på färska bananblad (Foto: Namo Vernon)
Nudelmåltid: Pad thai serveras på färska bananblad (Foto: Namo Vernon)
Mat

Så äter man i Thailand – mat och gästfrihet viktiga ingredienser

George Fu

I den thailändska kulturen är mat och gästfrihet oumbärliga ingredienser. Att bjuda in andra till en måltid och att njuta av gott sällskap är en del av den charmiga thailändska personligheten. Många känner till rätten Pad thai, men har du provat att laga den själv?

Medan affärssatsningar och årsförsäljningar dominerar samtalsämnena kring matbordet hos vissa folkgrupper, är mat det samtalsämne som thailändarna helst ägnar sig åt under måltiden.

– Vi älskar mat och vi älskar att diskutera olika typer av maträtter, hur de smakar, sammansättningen, hur man tillagar rätterna och vilka ingredienser de innehåller, säger guiden Rak Sayam.

Eftersom de flesta sociala sammankomsterna involverar mat har det relativt stor betydelse.

Allt på en gång

När thailändare umgås i en större grupp diskuterar de alltid vilket som är nästa ställe som skall besökas för efterrätt och för snacks så fort de lämnat den första restaurangen. De flesta thailändare delar också en gemensam förståelse: ju fler middagsgäster, desto större urval av olika typer av maträtter delar man på.

Något som är okänt för utlänningar är att flera thailändska rätter serveras och äts på en och samma gång. Detta gör att thailändska måltider skiljer sig från västerländska där varje rätt serveras var för sig, säger Jim Haranpruck som är ägare till en thairestaurang.

Enligt Jim är thailändska rätter vanligtvis komponerade för att komplettera varandra.

– De smakar kryddigt, sött och surt, och vissa rätter kan skapa en god balans i smaken då de kombineras.

Thailändska durian.

De som brukar semestra i Thailand vet att oavsett hur sent på kvällen det är, kan man känna doften av tom yum goong då man passerar traditionella restauranger eller matstånd.

Tom yum goong (kryddig räksoppa), kännetecknas av sin pikanta och sura smak, och anses allmänt vara Thailands nationalrätt. Den graderas ofta i ”stark”, ”medelstark” och ”mild”. Soppan är gjord på färska ingredienser som citrongräs, schalottenlök, limejuice, tamarind och skivor av ingefära.

Turisternas favorit

En favorit bland turisterna är pad thai (stekta nudlar). Pad thai innehåller ingredienser som knapriga böngroddar, färska räkor och ägg. Även om det inte krävs mycket förberedelser kan rätten bli fantastiskt god om man bemästrar de rätta matlagningsteknikerna.

Thailand har bördig terräng och ett tropiskt klimat. Därför odlas många olika frukter i Thailand. Dessa exotiska frukter finns att köpa i nästan varje gathörn. Vid fruktstånd längs de stora promenadstråken kan man hitta allsköns frukter, såsom ros-äpplen, durians och gao mung gorn (draktfrukt) till väldigt låga priser.

Färsk fruktjuice på flaska till rimliga priser kan man köpa lite överallt. Färskpressad passionsfruktjuice på flaska, kostar ungefär 30 baht (7 svenska kronor).

Besök vilken fisk- och skaldjursmarknad som helst i Bangkok och du blir förvånad över hur mycket färska varor där finns, som levande krabbor, räkor och hummer.

Den thailändska matkulturen innehåller utsökta maträtter och är känd världen runt. Det finns mycket att lära därifrån.

Recept på Pad Thai

Det här behövs

2 delar thai risnudlar
1 del böngroddar
½ del kinesisk gräslök
½ del hackade och konserverade rovor
½ del räkor
1 schalottenlök mald
2 tsk tamarindsaft
1 tsk fisksås
2 msk socker
1 msk malda jordnötter
1 del tofu, hackad i strimlor
1 ägg
3 msk buljong
1 lime i små bitar
½ msk chilipeppar

Gör så här

Koka nudlarna medan du förbereder de andra ingredienserna. Använd en wokpanna och stek i olja. Lägg i schalottenlöken, de hackade rovorna, tofu, och räkor och stek dem tills de blir gyllenbruna.

När nudlarna är färdigkokta, torka dem lite lätt och lägg dem i wokpannan. Fräs dem lätt i pannan. Tillsätt ägget, tamarindsaften, fisksåsen och sockret. Fräs dessa ingredienser en liten stund. Värmen ska vara hög hela tiden. Tillsätt sedan böngroddarna, den kinesiska gräslöken, jordnötterna och den torkade chilin. Stek ytterligare några minuter.

Nudlarna ska nu vara mjuka och ha fått en fin färg. Lägg sedan den färdigwokade maträtten på ett uppläggningsfat.

Servera rätten varm med limeskivor vid sidan och kinesisk gräslök och råa böngroddar på toppen.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.

Feedback

Svenska Epoch Times

Publisher
Vasilios Zoupounidis
Politisk chefredaktör
Daniel Sundqvist
Opinionschef
Lotta Gröning
Sportchef
Jonas Arnesen
Kulturchef
Einar Askestad

Svenska Epoch Times
DN-skrapan
Rålambsvägen 17
112 59 Stockholm

Epoch Times är en unik röst bland svenska medier. Vi är fristående och samtidigt en del av det stora globala medienätverket Epoch Media Group. Vi finns i 36 länder på 23 språk och är det snabbast växande nätverket av oberoende nyhetsmedier i världen. Svenska Epoch Times grundades år 2006 som webbtidning.

Epoch Times är en heltäckande nyhetstidning med främst riksnyheter och internationella nyheter.

Vi vill rapportera de viktiga händelserna i vår tid, inte för att de är sensationella utan för att de har betydelse i ett långsiktigt perspektiv.

Vi vill upprätthålla universella mänskliga värden, rättigheter och friheter i det vi publicerar. Svenska Epoch Times är medlem i Tidningsutgivarna (TU).

© Svenska Epoch Times 2025