Socialdemokraterna går till val på att arbetsgivarnas avgift till pensionerna ska höjas så att alla ska kunna få 70 procent av sin slutlön från den allmänna pensionen.
Men målet nås först när dagens 20–30-åringar pensionerar sig.
Statsminister Stefan Löfven (S) varnar för att många riskerar att bara få knappt halva sin slutlön i pension från det allmänna pensionssystemet i framtiden om inget görs.
Enligt Pensionsmyndigheten är det grovt räknat en realitet redan i dag.
– Det ska naturligtvis synas i pensionskuvertet att man arbetat hela sitt liv, säger Löfven.
Löfven och finansminister Magdalena Andersson (S) presenterade förslaget på Roma äldreboende på Gotland. Det skulle enligt S innebära att pensionerna höjs med åtta procent, vilket för en genomsnittlig pensionär om kanske 30 år motsvarar en tusenlapp mer i månaden.
Då har S även räknat med andra förändringar som riksdagens pensionsgrupp, där Socialdemokraterna, de borgerliga partierna och numera även Miljöpartiet ingår. Gruppen sköter det nya pensionssystemet som infördes för snart 20 år sedan.
Måste jobba längre
Men S-förslaget innebär ingen garanti för att alla ska få 70 procent av sin slutlön från den allmänna pensionen. Utöver den har många tjänstepension, men S-förslaget gäller den allmänna pensionen.
Hur mycket man får beror på hur länge man har jobbat och förslaget förutsätter att man jobbar längre än i dag.
Partierna i pensionsgruppen har bland annat kommit överens om att höja åldersgränsen för när man tidigast får ta ut allmän pension från 61 till 64 år och om att rätten att jobba kvar höjs från 67 till 69 år.
Höjningen av pensionen ska betalas av arbetsgivarna genom att ålderspensionsavgiften höjs från dagens 17,21 procent till 18,5 procent av lönen. Det motsvarar cirka 15 miljarder kronor mer om året för arbetsgivarna. Löfven påpekar att ålderspensionsavgiften var tänkt att vara 18,5 procent när dagens pensionssystem infördes på 90-talet.
För att S ska få igenom sitt förslag måste de fyra Allianspartierna i Pensionsgruppen vara med på det.
Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson är kritisk. Men hon stänger inte dörren för förslaget.
– Det är viktigt att stärka ekonomin för pensionärerna, framhåller hon men tycker att det finns viktigare saker att göra här och nu i det syftet.
Svantesson pekar på att förslaget får full verkan först om många år. Dessutom är det ju tveksamt hur det påverkar arbetsmarknaden eftersom det blir dyrare för arbetsgivarna att anställa om avgiften höjs samt att det kan påverka löneutrymmet.
Dröjer länge
Löfven påpekar dock att även dagens pensionärer drar nytta av höjda avgifter eftersom risken för att den så kallade bromsen i pensionssystemet slår till i sämre tider minskar.
S-ledaren tror att det blir svårt för Allianspartierna att säga nej, för då måste de försvara en pension på 50 procent av slutlönen, argumenterar han.
(Lars Larsson/TT)
(Peter Wallberg/TT)