S står fast vid valstrategi – vill flytta fokus från migration till välfärd


Socialdemokraterna ändrar inte valstrategi, trots dåliga opinionssiffror och kritik om spretigt budskap.

– Jag tror att det finns en stor chans att vända på detta, säger Karl-Petter Thorwaldsson, LO:s ordförande och en del av partiledningen.
När Socialdemokraternas partistyrelse möttes på fredagen var det i en stämning av kris, även om de flesta som uttalade sig höll skenet uppe, inklusive partiledaren, statsminister Stefan Löfven.

 – Vi har diskuterat hur vägen fram till valvinst ska se ut. Vi är fullt upptagna med att se till att folk kommer i arbete, att sjukvården fungerar, att äldreomsorgen är bra. Nu ska vi framåt, vi ska vinna valet och vi har en partiorganisation som är på tårna, hävdar Löfven.

Han säger att det är full enighet om att det var rätt att presentera den strikta migrationspolitiken i början av maj. Det kunde inte vänta.

S har aldrig haft så lågt opinionsstöd så nära ett val i Ipsos/DN:s och Sifo/SVD:s mätserier, ungefär 24–25 procent. På tisdag kommer SCB:s stora mätning. Den kan skärpa, eller lätta på, krisen, för ett parti som inte vill hamna under de 31 procenten i valet 2014.

Har spretat

PS-ledamoten Pia Nilsson, riksdagsledamot från Sala, säger att valstrategin ligger fast. Liksom Helene Hellmark Knutsson, forskningsminister, anser hon dock att budskapet har varit för spretigt, utspel om välfärden har ställts på rad.

– Det var inte så genomtänkt, men vi drar lärdom av det, säger Nilsson.

– Nu kommer vi att fokusera betydligt mer på välfärden, det är ju den viktigaste delen i strategin

Förre inrikesministern Anders Ygeman, gruppledare för S i riksdagen och ordförande för S i Stockholm, säger att läget är allvarligt men inte kört. Välfärdsfrågor, skola och pensioner måste upp på bordet.

– Vi har en resa i att få väljarna att förstå vad det här valet handlar om och vilket besvärligt läge Sverige står inför om Moderaterna med stöd av Sverigedemokraterna skulle ta över efter höstens val, säger han.

– Vi måste bli duktigare på att beskriva vägvalen för väljarna.

LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson, ledamot i partiets verkställande utskott, säger att det för honom och LO bara handlar om att få medlemmarna att välja S, inte SD. Många LO-medlemmar tycker att utvecklingen går åt fel håll, beskriver han.

LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson lämnar Socialdemokraternas partikansli på Sveavägen 68 i Stockholm efter partistyrelsens möte. Foto: Lars Larsson/TT

Åt helvete

– SD har skickligt lyckats slå in en kil genom att säga att allt går år helvete och att de därför måste rösta på något annat än de etablerade partierna, säger han.

Thorwaldsson tror att vägen framåt för S är att lyfta välfärdsfrågor mer och visa ett alternativ till de borgerliga idéerna.

För nära valet
Arbetsmarknads- och etableringsminister Ylva Johansson tror att Socialdemokraterna kommer att stiga i opinionen, från de låga nivåer kring 25 procent som noteras för närvarande.

Hon anser att det var nödvändigt att ge besked om strikt migrationspolitik, det hade inte varit klokare att låta bli.

– Det har varit viktigt att ge svar på frågor som väljarna har, säger hon.

(Peter Wallberg/Lars Larsson/TT)