Så vill Socialdemokraterna kapa vårdköerna
Annika Strandhäll lovar nya pengar till landstingen. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT/Arkivbild


Socialdemokraterna vill satsa mer pengar för att kapa vårdköerna till landstingen i utbyte mot motprestationer. Det säger socialminister Annika Strandhäll (S) på en pressträff, där hon pekar ut välfärden som en ödesfråga inför valet.

– Vi vill ge rätt verktyg och goda förutsättningar till dem som verkligen behöver det, säger Annika Strandhäll.

Ministern lägger stort fokus på frågan om skillnader i vården i olika delar av landet, bland annat gällande kötider. I dag kan kötiderna skilja sig stort beroende på var man bor och vilken typ av vård man efterfrågar, något som skapar otrygget, påpekar Strandhäll.

Annika Strandhäll lovar nya pengar till landstingen. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT/Arkivbild

Kräver motprestationer

För att komma till rätta med detta vill Socialdemokraterna avsätta 500 miljoner kronor till de landsting som har särskilt stora behov av ytterligare resurser, i syfte att kapa köer. Det kommer dock att kräva motprestationer från landstingen.

TT: Vilka typer av motprestationer handlar det om?

– Det kan handla om att landstingen behöver gå in med en egen finansiering för att få de här medlen eller att man till exempel anställer personal under en viss tid för att beta av köer.

"Stor utmaning"

Frågan är dock hur landstingen ska lyckas behålla sin personal. De senaste åren har det kommit många larm om att sjuksköterskor väljer att lämna sina anställningar inom landstingsvården. Annika Strandhäll vill peka på att regeringen har genomfört satsningar under mandatperioden, som exempelvis ett ökat antal utbildningsplatser och attraktivare arbetsvillkor.

– Det här är en stor utmaning för oss och vi har bytt rikting under den här mandatperioden. Nu vill vi ha förtroendet för att fortsätta att jobba vidare för att lösa sjuksköterskebristen.

Fakta: Socialdemokraternas vårdlöften

Socialdemokraterna vill satsa 500 miljoner kronor på vården i utsatta landsting för att minska kötiderna.

Sedan tidigare har Socialdemokraterna presenterat löften rörande bland annat cancervården, ambulanssjukvården och satsningar rörande psykisk ohälsa bland barn och unga.

Totalt uppgår Socialdemokraternas utlovade satsningar för hela nästa mandatperiod till 14,3 miljarder konor.

(TT)

Den vilda tjuren galopperar ut på gatan från rodeon – se när cowboyen griper in

Slav under kommunismen