Ryska dansare framför en optisk illusion
Den ryska danstruppen Ensemble Folklorique Russe gästar Genève för en föreställning den 4 december 2012. Foto: Skärmavbild/YouTube


Dans har förmåga att väcka förundran och en fascination som överträffar det vanliga. Finns det då inga begränsningar för den mänskliga kroppens förmåga att memorera, och imponera på åskådaren genom sitt framträdande?

Att döma av den här danstruppen på 16 kvinnliga dansare från Ensemble Folklorique Russe så har vi inte sett allting än.

Till synes utan ansträngning väver gruppen intrikata mönster och gör gyroskopiska rotationer över scenen och det ser verkligen ut som att de flyter fram. Framträdandet tar oss med på en magisk resa genom rysk danshistoria. Som en hälsning till den sovjetiska danstruppen Beryozka Dance Ensemble, som imponerade på publik över hela världen under 1940- och 50-talen, framförde gruppen en traditionell ringdans inför en entusiastisk publik.

Den ryska danstruppen Ensemble Folklorique Russe gästar Genève för en föreställning den 4 december 2012. Foto: Skärmavbild/YouTube

Videoklippet filmades vid gruppens framträdande i Genève, vid Théâtre du Léman, till folksången ”In the field stood a birch tree” (På ett fält stod en björk, övers anm), därav grenarna de bär. Den här traditionella ryska folkdansen, som framförs i traditionella ryska folkdräkter, var samtidigt en vördnadsbetygelse till en lång historia med sådan dans i Ryssland.

Stilen är idag känd som Khovorod och kommer ur slavisk tradition. Vanligtvis kombineras ringdansen med körsång, enligt webbsidan Rus Moose.

Traditionell rysk dans.

Danstruppen Beryozka, grundad av den ryska koreografen Nadezhda Nadezhdina 1948, gjorde stilen populär för den västerländska publiken. Nadezhdinas dansare framträdde i långa klänningar och rörde sig över scenen på ett flytande sätt.

Det är inte lätt. Enligt Nadezhdina:

”Inte ens alla våra dansare kan göra det. Man måste röra sig med mycket små steg på mycket låg halvtå, med kroppen i en viss position”, sade koreografen till The New York Times 1972.

I de flesta dansföreställningar är dansarnas imponerande fotarbete i centrum. Men för Ensemble Folklorique Russe får vi helt enkelt njuta av magin eftersom deras häpnadsväckande ”osynliga” fotarbete är helt dolt under långa kjolar. Det kan nästan tyckas som om dansarna har rullskridskor på sig eller att scenen rör sig under deras fötter.

Intrycket blir en illusion. En del av hemligheten är att dansarna hela tiden går på tå. De använder en sko med klack och när de går på tå lyfts klacken från golvet.

Videon på YouTube har blivit mycket uppskattad och har visats över fem miljoner gånger.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.