Ännu långt efter klockan 21 köade medborgare för att få rösta, trots att valet skulle vara över klockan 20.
– Det är köer på vissa ställen. Hur många vet jag inte, säger Valmyndighetens kanslichef Anna Nyqvist till TT en dryg timme efter stängningsdags.
– Vår uppfattning är det är mer köer på förtidsröstningslokaler än i vallokaler, och då påverkar det inte tiden för resultatet i kväll på samma sätt eftersom förtidsrösterna som är lagda i dag räknas först på onsdag.
Från hela landet kom under dagen rapporter om långa köer till vallokalerna.
– Alla som kvar där klockan 20 får rösta oavsett hur mycket klockan är, säger Anna Nyqvist.
Kön markeras
TT: Tar ni märke i kön för att se vem som inte kom tid?
– Ja, de drar ett snöre eller markerar kön klockan 20, svarar hon.
Valmyndigheten har på sin hemsida meddelat att röstningen är över. Men så är det alltså inte.
– Jag vet att köer bedömdes för en stund sedan skulle vara klara mellan klockan 21.30 och 22.00.
TT: Vad får förseningarna för praktisk betydelse?
– Som det ser ut just nu tror vi inte att det får så mycket praktisk betydelse utan resultaten tickar in och rösträkningen pågår, säger Anna Nyqvist.
– Vår bedömning är att vi kommer att kunna ha en preliminär mandatfördelning strax efter klockan 23 som vanligt. Det är ett mer positivt besked än tidigare i dag.
Hade varnat
Anna Nyqvist påpekar att av de närmare 6 300 vallokalerna som är öppna under söndagen är det många lokaler som inte har någon kö.
– Det är ett stort antal lokaler som kommer att räkna precis i normal tid och börja rösträkningen när lokalerna stänger, säger hon.
Att det har blivit så långa köer beror på det nya systemet där valsedlarna ligger i särskilda bås, vilket gör att det går långsammare att rösta.
– Från Valmyndigheten och kommunernas sida har vi framfört i remissvar att det här kommer att bli effekten av de här extra avskärmningarna, säger Anna Nyqvist till Expressen.
(TT)