Rosendals trädgårdsexpert tipsar om vackra träd i kruka till balkongen och terrassen


Har du en förkärlek för vackra träd, men ingen trädgård? Då behöver du ändå inte misströsta. Det går nämligen utmärkt att plantera träd i kruka, säger Rosendals trädgårdsmästare Katja Halvarsson, som här tipsar om vilka träd som passar bäst på balkongen och terrassen.

Om man vill göra en mysig liten miniatyrträdgård på sin balkong, eller kanske en terrass med medelhavskänsla, så är det fint att kunna ha ett vackert träd som ger det där lilla extra.

När det gäller träd så tycker jag att man ska tänka på att ha träd med långt prydnadsvärde. De ska ha fina knoppar på vintern, vacker blomning och grönt bladverk på sommaren.

– Katja Halvarsson, trädgårdsmästare och trädgårdsdesigner

Träden kan leva i många år om man sköter dem bra, och det finns en mängd olika sorter att välja mellan. Men har man ett begränsat och inte så stort utrymme kan man kanske bara ha ett eller två träd, och då är det extra viktigt att de är fina under lång tid, och under flera årstider, säger Katja Halvarsson.

– När det gäller träd så tycker jag att man ska tänka på att ha träd med långt prydnadsvärde. De ska ha fina knoppar på vintern, vacker blomning och grönt bladverk på sommaren, samt vacker höstfärg.

Dessutom är det bra att välja träd som klarar av vårt nordliga klimat, säger Katja som tycker mycket om japanska prydnadsrönnar; träd som är både tåliga och vackra länge. 

– Det finns jättefina sorter av japansk prydnadsrönn. Först får de väldigt fina knoppar, de blommar i maj och juni, och får friskt bladverk på sommaren, sedan blir de röd-orangea på hösten. Carmencitarönn (Sorbus commixta 'Carmencita' E) är till exempel en sort som jag tycker är extra fin.

Carmencitarönnen med sitt skira bladverk är lämplig att ha på mindre platser. Den får vita blommor på våren, och därefter glänsande röda bär. På hösten skiftar bladen till röd-orange. Foto: Katja Halvarsson

En annan av Katjas favoriter är ett prydnadsträd, eller en buske, som heter svartplommon (Prunus x cistena). Den har mörkröda blad och blommar med små ljusrosa blommor på våren. Vill man även behålla lite färg på vintern, så tipsar Katja om att man kan plantera ett barrträd i kruka.

– Det finns en massa fina tallar som är gröna året runt. En sort som har lite mer exotiska barr, är Pinus x Schwerinii ’Wiethorst', den tycker jag är jättefin.

Uppstammade buskar och blommor på bar kvist

Det finns också många sorter som vi vanligtvis ser som buskar, såsom exempelvis vinbär och syrener, som finns uppstammade. De blir då lite mer som ett träd i mindre format, och passar utmärkt att ha i kruka.

– Körsbärsbenved är fin länge. Den är grön och frodig, blommar och får sedan knallröda blad på hösten. Buskar som bukettapel och rödbladig fläder är också väldigt fint, säger Katja och tipsar om att man gärna kan plantera perenner i krukan under trädet. Det blir både fint och och bibehåller fukten i jorden.

Ett annat träd som har blivit väldigt populärt för sina fantastiskt vackra blommor är magnolian. Den blommar tidigt under våren med stora blommor på bar kvist, och är ett ganska vanligt stadsträd. Den vill helst stå lite skyddad mot vind för att må bra, och är perfekt på en innergård. Den kanske inte är helt optimal för balkonen, men det finns några busksorter som klarar att stå i kruka upp till zon 2, säger Katja.

Magnolian som ursprungligen kommer från Asien, Nord- och Sydamerika finns i många olika sorter. Blommorna är oftast stora och doftande, och finns i färgerna rosa, lila, vita och gula. Foto: Katja Halvarsson

Medelhavsträd

Vill man hellre få lite medelhavskänsla på terrassen så går det också bra att plantera citrus-, oliv- eller andra medelhavsträd i kruka. Men då måste man tänka på att de inte tål våra kalla vintrar, och måste tas in för att stå svalt och ljust under den kalla perioden. Sedan tar man ut dem igen först när frostnätterna är över, berättar Katja, som själv har ett citronträd som hon förvarat svalt på landet under vintern, och först nu ställt ut i trädgården.

– Det är viktigt att inte ställa ut dem för tidigt på våren, för då fryser blommorna, och alla anlag till frukt förstörs.

Har man inte möjlighet att förvara sina träd inomhus under vintern, så finns ändå ett fint alternativ till olivträdet.

– Det finns ett träd som heter Silverpäron (Pyrus salicifolia) som ser ut som ett olivträd, och det fungerar mycket bra att ha i kruka på balkongen, och det är dessutom väldigt torktåligt, säger Katja.

Katjas egna citronträd som hon nyligen ställt ut i trädgården. Foto: Katja Halvarsson

Plantera i stora isolerade krukor

När man planterar träd i kruka som ska stå ute under vintern ska man tänka på att välja en större kruka som tål kyla, säger Katja. Terrakottakrukor är inte lämpliga eftersom de tar åt sig vatten och lätt spricker när det bildas is. Hon rekommenderar en rejäl trätunna som man isolerar redan innan man planterar.

– Jag brukar isolera inuti krukan, så har man det gjort. Om det är en fyrkantig kruka lägger jag frigolit runt kanterna, och om det är en rund kruka så tar jag bubbelplast. Det skyddar även bra på sommaren om det är väldigt varmt och den står i ett utsatt läge.

När kylan kommer kan man skjuta in krukan mot väggen, men har man en tillräckligt stor och isolerad kruka kan den oftast stå kvar. Det är också bra att ställa den på frigolit som isolerar underifrån. Sedan behöver man se till att det inte kommer in för mycket väta i krukan under vintern, och som skydd kan man lägga lite juteväv ovanpå.

När våren sedan kommer tillbaka kan man återigen njuta av sina vackra träd ännu en säsong.  

Ett nyplanterat silverpäron som står i en rejäl och isolerad trätunna för att klara den kalla vintern. Foto: Katja Halvarsson

Katjas 5 tips för plantering av träd i kruka

1. Välj träd som har ett långt prydnadsvärde.

2. Välj träd som tål vårt nordliga vinterklimat (gå gärna upp en växtzon från där du bor).

3. Plantera trädet i en stor kruka som du isolerar inuti.

4. Plantera perenner eller andra blommor i övre jordlagret.

5. Ställ inte ut träd som du haft i sval inomhusförvaring under vintern förrän frosten är helt förbi.

Denna artikel är en återpublicering från 2017.

Stiftelsen Rosendals Trädgård har drivit verksamheten sedan 1980-talet med handelsträdgård, utbildning och forskning baserad på biodynamiska odlingsmetoder. Foto: Katja Halvarsson

Fakta

ROSENDALS TRÄDGÅRD

Redan i mitten av 1800-talet fanns omfattande park- och trädgårdsområden på Djurgården. Under åren 1862–1911 låg landets första trädgårdsmästarutbildning på Rosendal, som en del av Svenska Trädgårdsföreningens verksamhet. Fram till tidigt 1960-tal drevs Rosendal som en handelsträdgård av olika arrendatorer. Därefter beslöt Kungliga Djurgårdsförvaltningen att ta över trädgård och plantskola i egen regi.

År 1982 bildades Stiftelsen Rosendals Trädgård som tog över verksamheten, med ändamålet att driva en handelsträdgård, bidra till att öka intresset för trädgårds- och landskapskonst på bred folklig grund och i samband med odlingen bedriva forskning och utbildning baserad på den biodynamiska odlingsmetoden.

Under åren har verksamheten på Rosendal utvecklats, och idag finns bland annat handelsträdgård med grönsaksfält, växthusodling, fruktträdgård, vinodling, rosenträdgård, rabatter och plantbod. Det finns även en gårdsbutik och ett KRAV-certifierat kafé.

Här hålls också olika kurser i odling, där det senaste initiativet är ”Lek Odla Väx!”, som är en pedagogisk odlingsverksamhet för barn.

Källa: www.rosendalstradgard.se