Sverige kan snart befinna sig i ett krisläge såvida inte vädret blir mer gynnsamt för lantbrukarna. Många bönder har redan tvingats att nödslakta sina betesdjur i brist på djurfoder, rapporterar SVT Nyheter Örebro.
Det torra vädret under våren och den heta sommaren orsakar stora problem för lantbrukarna i Sverige. Eftersom många bönder tvingas slakta sina djur i brist på foder leder det till att det hotar den svenska livsmedelsindustrin.
– Får vi inte tillräckligt med foder och nödslaktar djuren så minskar den totala mängden producerad mjölk. Jag tror det kommer bli så, säger Pernilla Olsson på Växa Sverige, till tv-kanalen.
Palle Borgström, ordförande för Lantbrukarnas riksförbund, LRF, tror också att den rådande situationen kan få konsekvenser för livsmedelsindustrin. Om den extrema torkan fortsätter ”så kommer vi få brist på svenskt kött de kommande åren”, säger han till SVT.
Men även om de djur som inte slaktas så kommer de att producera mindre mjölk än vanligt, tror han. Detta eftersom ersättningsfodret som djuren får, innehåller låga näringsvärden. Det är ”bukfylla och är ingenting som de kommer att producera mjölk av”, säger han.
På grund av den fortsatta krisen för bönderna har ICA Kvantum i Ystad bestämt sig för att ge bort överbliven frukt och grönsaker, skriver Ystads Allehanda. Varje dag efter klockan 14 förutom tisdagar har bönder därför möjlighet att hämta överbliven frukt och grönsaker.
Samtidigt har två skånska företagare dragit igång ett ideellt projekt för att lösa bristen på foder till kor och hästar i södra Sverige.
Hästägaren Kajsa Wipp och hästmassören Niklas Nylén har ett projekt som går ut på att transportera upp till 2000 ton hö i veckan från Polen till södra Sverige, rapporterar P4 Skåne.
– Det är absolut en akut foderkris. Nu gäller det att man agerar fort och effektivt, säger Kajsa Wipp till radiokanalen.
På grund av den torra våren och varma sommaren har skördarna kommit för tidigt och blivit mindre än vanligt. Det är därför brist på både hö och halm i hela södra Sverige. Hästägare har därför vädjat om hjälp på Facebook-grupper.