Lantbrukare runt om i Sverige vädjar om hjälp på grund av den extrema torkan. Man uppmanar därför folket att köpa svenskt kött, skriver Aftonbladet.
Slakterierna har fått ett ökat tryck de senaste månaderna eftersom lantbrukarna vill minska antalet djur. Väntetiden kan ligga på ett halvår jämfört med det normala på två-tre veckor.
– Vill man hjälpa till så ska man köpa svenskt kött i affären och man ska be om svenskt när man går på restaurang, säger lantbrukaren Mats Andersson i Varberg till tidningen.
Han ringde slakteriet för en vecka sedan och skulle anmäla 30 djur. Men han får vänta ett halvår.
Enligt Mats Andersson kan torkan hota den svenska livsmedelsproduktionen, och om det inte blir regn inom de kommande veckorna kan lantbruket stå inför en kris. Redan på början av nästa år är fodret på väg att ta slut. Han uppmanar därför folk att köpa svenskt kött och svenska grödor.
– Vi måste ha en viss självförsörjningsgrad. Om många lantbrukare lägger av så fungerar inte det, säger han.
Speciellt tufft har det varit för lantbrukarna längs med Hallandskusten då det har regnat extremt lite där.
Även lantbrukaren Stellan Nilsson i Halland uppmanar folk att köpa svenskt kött.
Paul Robertsson, inköpschef för slakterikoncernen KLS Ugglarp, lovar att slakterierna kommer att anstränga sig för att hjälpa till.
Om en lantbrukares foder tar slut kommer man att prioritera dennes djur. Men mycket handlar om de svenska konsumenternas köpvilja, säger han till Aftonbladet.
TT har tidigare rapporterat om att bristen på nederbörd har gjort landets jordbrukare nervösa. Vissa spannmålsprodukter är rejält uttorkade. Enligt Lennart Nilsson på Lantbrukarnas riksförbund handlar det om miljarder som går förlorade.
Många lantbrukare har redan drabbats av skördar som har torkat bort och många oroar sig för förlorade inkomster.
– Får vi inte in tillräckligt med gräs till våra mjölkkor kommer vi behöva använda spannmål i stället. Men nu ser det inte ut som att det kommer någon spannmål heller, säger Thomas Jansson, mjölkbonde i Vittja utanför Alunda, till Sveriges Radio P4 Uppland.