Regeringens arbete med att få personer som inte har rätt att vistas i Sverige att lämna landet fungerar inte effektivt. Det slår Riksrevisionen fast i en granskning.
Myndigheten har följt över 23 000 återvändandeärenden som Migrationsverket öppnade under åren 2013–2014. Fyra år senare konstaterar man att ungefär hälften av ärendena avslutades med en registrerad utresa från Sverige. I de flesta fallen har person självmant lämnat landet.
”Effektiviteten har stora brister”
Tidigare har EU gett Sverige och andra medlemsländer direktiv om att personer från länder utanför unionen som uppehåller sig olagligt här ska lämna landet. Det ska helst ske på frivillig basis. Men om det inte går har Migrationsverket, polisen och Kriminalvården rätt att använda tvångsmedel om det skulle behövas.
Riksrevisionen konstaterar att de tre myndigheternas samlade kostnad för återvändandeverksamheten har ökat med 40 procent under åren 2016–2018. Det rör sig om nästan två miljarder kronor om året. Samtidigt har kostnaden för en verkställd utvisning under samma period ökat från 48 000 kronor till 97 000 kronor, vilket är en fördubbling.
– Verksamheten når ungefär samma resultat som under 1990-talet, trots att samhället lägger allt mer resurser på den. Även om det finns förklaringar till delar av kostnadsökningarna går det inte att dra någon annan slutsats än att effektiviteten har stora brister, säger riksrevisor Helena Lindberg i ett pressmeddelande.
Svår uppgift
Riksrevisionen konstaterar också i granskningen att det finns omfattande svagheter vad gäller styrning och samordning i verksamheten. Exempelvis har inte riksdag eller regering, som har beslutat om verksamhetens inriktning, inte preciserat vilka resultat som bör uppnås eller vad det ska kosta.
Vidare konstateras att det finns oklara ansvarsförhållanden mellan de olika myndigheterna som i sin tur leder till interna prioriteringar och arbetssätt, något som kan hämma verksamheten överlag.
– Det är en svår uppgift redan i utgångsläget, och konstruktionen där den utgör ett litet uppdrag för tre stora myndigheter gör styrningen ytterligare komplicerad. Det leder till risk för att resurserna inte fördelas effektivt inom eller mellan myndigheterna, säger Tommi Teljosuo, projektledare för granskningen, i pressmeddelandet.
Riksrevisionen rekommenderar regeringen att bland annat se över de tre myndigheternas uppdrag och ansvarsfördelning samt att man även överväger förändringar av myndighetsorganisationen på området.
Hjälp oss att driva tidningen vidare!
En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.