Fusk med adresser och bidragsbrott avslöjades i Malmö
Lägenheter omkring Seved i Malmö har granskats i jakt på fusk med adresser och bidragsbrott. Foto: Epoch Times-arkivbild


Polisen har tillsammans med Försäkringskassan och Skatteverket genomfört en insats mot lägenheter i Seved i Malmö. Målet är att komma åt felaktiga folkbokföringar som ligger till grund för bidragsbrott, rapporterar Hem & Hyra.

Insatsen har pågått i ett år och man har riktat in sig på bostadskvarteret omkring Sevedsplan i Malmö. Det rör sig om cirka hundra lägenheter. Hälften av dessa har valts ut som man sedan har tittat närmare på.

Granskningen resulterade i att man upprättade fyra polisanmälningar om bidragsbrott. Samtidigt tror Försäkringskassan att man har sparat omkring 6,5 miljoner kronor i felaktiga bidragsutbetalningar. Myndigheten har även krävt tillbaka 800 000 kronor som redan har betalats ut. Skatteverket har också fattat 54 beslut om ändrad folkbokföring.

Fredrik Röiseth, chef på polisens regionala underrättelsecenter i region syd, säger till tidningen att han tycker att man ”har gjort en god samhällsinsats och det är bra för området i övrigt”.

– Det här är skrivbordsutredningar och vi har inte varit ute och knackat dörr och kontrollerat. Det är ganska känsligt. Det här är ett klassiskt exempel på en parallellsamhällsstruktur, att man inte har koll på folkbokföringen. Har man ingen kontroll så föder det andra saker, säger han till Hem & Hyra.

För en månad sedan gjorde tidningen en omfattande kartläggning av fusket med adresser och handeln med folkbokföringsadresser i Sverige. Enligt Hem & Hyra beräknas 200 000 personer i landet vara skrivna på adresser där de i själva verket inte bor. Hälften av dessa som är skrivna i landet bor utomlands och resterande saknar bostad eller lever dolt på grund av olika skäl.

Hjälp oss att driva tidningen vidare!

En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.