Det har blivit allt vanligare att personer tar lån hos olika banker och sedan försvinner personerna. Enligt Skatteverket säger banker att det rör sig om ”spökpersoner” med samordningsnummer, rapporterar SVT.
I Uppsala lyckades en kvinna i 30-årsåldern få lån och krediter på över en miljon kronor med hjälp av falska inkomstuppgifter. På hennes adress stod fem andra personer skrivna som också lånade pengar på samma sätt och var sedan försvunna.
Hamnar utomlands
I Vällingby nordväst om Stockholm fanns fem personer skrivna på samma adress. De lyckades låna miljontals kronor. Personerna har därefter försvunnit.
Enligt tv-kanalen är personerna på de två adresserna kopplade till en utredning som Skatteverket har gjort som rör falska fakturor och påhittade inkomster. Sammanlagt upptäckte myndigheten 17 personer som har lånat nästan 15 miljoner kronor.
Pengarna har sedan gått över till andra personer eller hamnat utomlands, bland annat i Nordafrika och Mellanöstern. SVT rapporterar att många av de som tar lån på detta sätt är utländska medborgare som ännu inte har hittats.
Pia Bergman, Skatteverkets expert på organiserad brottslighet, säger till tv-kanalen att bankerna rapporterar om ”spökpersoner” som har ett samordningsnummer och man ”ser att det är omfattande”.
– Vi ser väldigt ofta adresser där ett stort antal personer är skrivna som utnyttjas för olika typer av bedrägerier, säger Jan Olsson, kommissarie på polisens nationella operativa avdelning, NOA, till SVT.
Enligt Skatteverket luras personer hit från andra länder och öppnar bankkonto med löfte om arbete som sedan inte finns.
– Kvar står då någon med ett bankkonto, en identitet och ett bank-ID som används för att ta lån som stackaren som skickats hem sedan blir betalningsansvarig för, säger Pia Bergman till tv-kanalen.
”Ekobrottsparadis”
Finansinspektionen vill nu att regeringen vidtar åtgärder. Skatteverket och polisen vill att utlåningen ska skärpas då bedrägerierna kan gå till annan brottslighet.
Jan Olsson säger till SVT att pengarna i värsta fall kan gå till terrorism, människo- och narkotikahandel.
I november rapporterade DN att så många som 870 000 personer som inte är folkbokförda vistas i Sverige med ett samordningsnummer. Omkring 45 procent av dessa har inte styrkt sin identitet.
Johan Forssell, rättspolitisk talesperson för Moderaterna skriver på Twitter att systemet med samordningsnummer måste förändras i grunden.
”Fusket med samordningsnummer växer och kommer fortsätta tills det här naiva systemet förändras i grunden. Det enda rimliga vore att återkalla samtliga nummer och att det ska krävas fysisk närvaro för förnyelse.”
Terrorexperten Magnus Ranstorp twittrar att han håller med Forssell ”att regeringen måste ta tag i samordningsnummer”.
”De tilltag de gjort hittills är mer kosmetika än effektiva åtgärder. Sverige fortsätter vara ett ekobrottsparadis.”
Pia Bergman skriver i ett inlägg på Twitter att ”Id med biometri måste bli nästa steg” och ”sekretesslättnader”. Hon menar att man annars hamnar ”i ny knipa med nytt icke fungerande system”.
”Varför är det så svårt för politiker att lyssna på oss som gör jobbet o både ser vad som händer och hur det kan lösas?”
Hjälp oss att driva tidningen vidare!
En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.