Flera anställda inom gränspolisen saknar rätt utbildning för att upptäcka falska id-handlingar, rapporterar Sveriges Radio. Samtidigt har industrin kring falska handlingar vuxit de senaste åren.
Enligt radion lägger svenska myndigheter stora resurser på att avslöja falska eller manipulerade id-handlingar som används av personer som försöker ta sig in i landet, söka asyl eller begå brott.
Vanligt med falska id-handlingar
P1-programmet Kaliber har kommit i kontakt med flera förfalskare i Turkiet och Sverige.
– Jag fixar id-kort, körkort, personbevis och allt annat. Om någon behöver handlingar så fixar jag det, säger en av dem till radion.
Förra året lämnade åklagare in 88 åtalsanmälningar som rör brukande av falsk handling i asylärende. En av dem som är åtalade är Janik från Armenien. Han säger till Kaliber att han ”var tvungen att göra det och jag är glad för att jag gjorde det”. Han har flera gånger försökt ta sig in i Sverige med falska id-handlingar.
Polisen uppger att det under 2019 nästan har skett en fördubbling av andelen personer med falska identiteter som försöker ta sig in eller ut ur Sverige.
Enligt Migrationsverket är mellan två och fyra procent av de handlingar som lämnas helt eller delvis förfalskade. Förra året specialgranskade myndigheten id-handlingar som man misstänkte var falska. Av cirka 3 000 ärenden som rör asyl- och medborgarskap hittade man 351 falska handlingar.
Migrationsverket, såväl som flera personer som kommit som flyktingar till Sverige som radion har pratat med, säger att det har varit vanligt de senaste åren att man skaffar sig falska handlingar innan man tar sig till Europa.
Skatteverket: Stora utmaningar
Andreas Lundberg, som är id-expert på myndigheten säger till Sveriges Radio att man i grunden är bra på att upptäcka falska handlingar.
I slutet av 2018 fick svenska gränspolisen hård kritik i en EU-rapport för att man var underbemannad och samtidigt saknade rätt utbildning för att upptäcka falska handlingar.
– Konsekvensen av underbemanningen har varit att vi haft sämre kvalitet i vår kontroll vid yttre gräns. Sen är det så att det kommer in och vistas personer i Sverige och i EU som vi inte vet vilka de är – det är ju en konsekvens, säger Per Löwenberg vid gränspolisen till Kaliber.
Tobias Wijk, verksamhetsexpert på Skatteverket, säger till radion att man står inför en utmaning då förfalskarna blir allt skickligare.
- Detta är ju områden där allvarlig organiserad brottslighet agerar och de har ju finansiella medel att använda kompetens att utveckla riktigt bra tekniker för förfalskningar – det gör att vi har stora utmaningar idag att följa med i utvecklingen. Vi ser att det är oerhört bra förfalskningar på marknaden idag.
I slutet av november förra året avslöjade DN att så många som 870 000 personer som inte är folkbokförda vistas i Sverige med ett samordningsnummer. Cirka 45 procent av dessa har inte styrkt sin identitet.
Hjälp oss att driva tidningen vidare!
En donation till Epoch Times gör stor skillnad. Världen utsätts ständigt för felinformation. Epoch Times står för sanningsenlig och ansvarsfull journalistik. Vi täcker viktiga nyheter som de flesta andra medier ignorerar. Många nyheter i medier är partiska och vridna. Vi vill ge våra läsare ett bredare perspektiv av vad som pågår i vår värld. Varje bidrag, stort som smått, räknas. Vi uppskattar verkligen ditt stöd! Här ser du hur du kan stödja oss.