En ny miljardsmäll hotar Nordea om de stannar i Sverige. Ovanpå hotet om kraftigt höjda så kallade resolutionsavgifter föreslår Riksbanken en höjning av kapitalkraven.
Det kan röra sig om många miljarder som ska hostas upp.
– Ju mer kapital man har i en bank desto mer förluster tål man och då undviker man stora samhällsekonomiska kostnader längre fram, säger riksbankschefen Stefan Ingves.
För att uppfylla kravet kan bankerna höja räntemarginalen och/eller sänka avkastningen på eget kapital, enligt Ingves.
Bankkris var 30:e år
Han motiverar behovet med att de svenska bankerna måste rustas upp för att hantera sårbarheten och riskerna i det svenska banksystemet, som hänger samman med bankernas storlek, koncentration och ömsesidiga beroende. Till problembilden hör en stor andel marknadsfinansiering i svenska banker.
– På ett eller annat så får vi en bankkris ungefär var 30:e år och då är det ganska dyrt, säger Ingves.
Dagens kapitalkrav på svenska banker beräknas utifrån bedömd och historisk risk i olika typer av utlåning. Men nu är ett nytt bruttosoliditetskrav på väg att införas, som inte tar hänsyn till de olika risknivåer som finns i olika typer av bankutlåning. I stället jämförs kapitalnivån i banken med tillgångarna totalt.
De fyra svenska storbankerna hade i mars i år en så kallad bruttosoliditet på 4,4-4,7 procent, enligt Riksbanken. Det kan jämföras med ett EU-krav på 3 procent som är på väg att införas.
Går längre än EU
Riksbanken vill dock att Sverige går längre än EU-regeln. Förslaget från Stefan Ingves är ett svenskt bruttosoliditetskrav på 5 procent från årsskiftet.
Förslaget framförs i en stabilitetsrapport, där Ingves med hänvisning till högre systemrisker även förslår en höjning av bankernas så kallade kontracykliska kapitalbuffert från dagens 2 procent till 2,5 procent.
Finansinspektionen, som är den myndighet som i slutändan fastställer kraven, bör enligt Riksbanken även ställa krav på att bankerna säkrar att man har en större kassa i alla lägen, så att bankerna överlever utan tillgång till nya likvida medel i minst 18 dagar.
(TT)