I Tjolöholms allmogeby pågår just nu ett spännande byggnadsvårdsprojekt, där skickliga timmerhantverkare väver samman traditionella byggmetoder med dagens moderna krav på tillgänglighetsanpassning.
Arbetarbostaden Esters uppfördes kring sekelskiftet 1900 och moderniserades 50 år senare. Nu ska huset återfå sin ursprungliga arkitektoniska form med stråtak och andra detaljer som ger liv åt allmogebyns särpräglade karaktär. I hög utsträckning används traditionella hantverksmetoder som exempelvis dymling vid låsning av sammanfogningar.
– Vi använder samma material som det ursprungliga, med dubbelspontade plankväggar, stockpanel och stråtak, men den det är också en avvägning och balansgång av vad som är rimligt utifrån funktion och dagens regelverk, säger Peter Ivarsson, bebyggelseantikvarie och vikarierande fastighetschef på Tjolöholm.
Tjolöholms allmogeby byggdes kring sekelskiftet 1900. Arkitekt Lars Israel Wahlman hämtade inspiration från den svenska allmogebebyggelsen, men också från engelska byar och Arts- and Craftsrörelsen. De sju husen är likartade, men har ändå en personlig prägel.
– Byggnaderna ser annorlunda ut än andra svenska röda stugor från samma tid och förefaller stå stadigt fastkilade i marken med lutande knutar och smårutiga fönster precis under takfallet, säger Karin Kvicklund, kulturchef på Tjolöholm.
Intentionen med byn var att Tjolöholms arbetare skulle leva ett gott och praktiskt liv i en estetiskt vacker miljö. I höst kommer Esters hus förses med stockpanel och vasstak. När allt är klart kommer allmogestugan inhysa två helt tillgänglighetsanpassade hotellrum.
Visning
Under sommaren anordnar bebyggelseantikvarie Peter Ivarsson tre byggnadsvårdsvisningar för allmänheten. Under en 90 minuters vandring kring godset visas pågående byggnadsvårdsprojekt så som rekonstruktionen av Esters i allmogebyn, murverksrestaureringen av slottets fasad samt den avslutade restaureringen av Magasinet. Media kan få exklusiva visningar av de pågående projekten. Datum för allmänhetens visningar är den 19 juli samt 16 och 23 augusti klockan 10.
Om Tjolöholms Slott
Tjolöholms gods är Nordens främsta Arts and Crafts-anläggning, belägen på en vidsträckt halvö i Kungsbackafjorden. Godset är utformat som ett eget idealsamhälle med slott, arbetarby, kyrka, slottsträdgård och fantastisk natur och havslandskap.
Det påkostade slottet ritades i Tudorstil av arkitekten Lars Israel Wahlman och stod klart 1904. Slottsfrun Blanche Dicksons ambition var att återskapa ett engelskt lantgods. Slottets välbevarade inredning visas regelbundet under hela året. Trädgårdarna och naturområdena är alltid öppna för besökare.
Godset ägs av Stiftelsen Tjolöholm med syfte att bevara och utveckla egendomens natur- och kulturvärden. Varje år gästas godset av omkring 250 000 besökare.
Den vilda tjuren galopperar ut på gatan från rodeon – se när cowboyen griper in
Slav under kommunismen