Rembrandt har tagit sig till Östersund


På söndag öppnar Nationalmuseum Jamtli med Rembrandt, Rubens, Carl Larsson och flera andra giganter.

– Det är nästan lite ofattbart, säger biträdande museichefen Christina Wistman.

Jamtli i Östersund har en stolt historia som sträcker sig över drygt 100 år. Museet har inte minst blivit känt för sitt sätt att med kultur skapa pedagogisk verksamhet för både barn och vuxna. En förmåga som Jamtli nu ska ta tillvara på i nästa banbrytande kapitel, när museet blir en permanent filial till Nationalmuseum.

Flera världskända konstnärer – såväl svenska som utländska – syns från och med söndag på Nationalmuseum Jamtli. Bland annat Peter Paul Rubens "Offer till Venus". Foto: Erik Cornelius/Nationalmuseum/TT/Pressbild.

– Det är så mycket förväntan i luften, säger Christina Wistman.

– Vi kommer kunna visa fantastiska verk och Nationalmuseum-samlingar framöver.

Tema för varje sekel

Satsningen innebär att konstnärer som Rembrandt, Peter Paul Rubens, Carl Larsson, Jenny Nyström och många andra kommer att samsas i Östersund framöver. Tanken med den nästan årslånga första utställningen "Sex sekler av samtid" är dock inte bara att få stoltsera med namnkunniga skapare – utan också att utbilda.

Rembrandts "Porträtt av en gammal dam", detalj. Foto: Nationalmuseum/TT/Pressbild.

– Utställningen är både bred och omfattande. Den är djuplodande och går från 1500-talet fram till idag, berättar Christina Wistman.

Varje sekel har fått ett tema som ska berätta om hur samhället och konsten har växt fram. 1700-talet lyder till exempel under rubriken "snille och smak", medan 2000-talet har temat "kommunikation".

– Du får inte bara fantastiskt måleri med Rembrandt från 1600-talet och porslin från 1700-talet. Utställningen är också en bred berättelse om samhället under dessa sex sekel, om hur en museisamling växer fram – och varifrån konsten kommer och hamnar.

En långsiktig plan

Från början var tanken att Nationalmuseum från centralt håll skulle bidra med 4,5 miljoner kronor, men efter uteblivna äskade pengar får nu Jamtli finna sig i knappt hälften av den summan.

– Den största skillnaden är att det blir en utställning i stället för två som var planerat från början, säger Wistman, men påpekar att "Sex sekler av samtid" ändå kommer att bli något extraordinärt för Jamtli.

"Studiehörnet. Esbjörn" av Carl Larsson. Foto: Nationalmuseum /Pressbild.

Nu behöver samarbetsgruppen fundera över vad det långsiktiga målet ska bli för den permanenta filialen i Östersund.

– Det börjar bli lite bråttom med nästa utställning, den nuvarande ska ju bytas våren 2019. I samband med att vi bestämmer det i sommar kommer vi att lägga en mer långsiktig plan.

Tanken är att på bästa sätt använda de resurser som finns. Kombinera historien i Östersund med Jamtlis tradition. Christina Wistman hoppas kunna förena deras egna förmågor med Nationalmuseums verk.

– Just i att genom sin verksamhet nå människor med svåra frågor och upplevelser i historien – där har Jamtli hittills varit outstanding.

(Hans Larson/TT)

Fakta: Nationalmuseum Jamtli

Nationalmusem Jamtli är en filial till Nationalmuseum och en utbyggnad av Jamtlis länsmuseum.

Nationalmuseum Jamtli slår upp portarna på söndag, den 17 juni. Museet är en filial till Nationalmuseum i Stockholm. Foto: Jamtli/TT/Pressbild.

Den första utställningen "Sex sekler av samtid" öppnar den 17 juni och pågår till april 2019. Planerna på att upprätta en filial till Nationalmuseum startade för åtta år sedan. 2016 togs det första spadtaget.

Jamtli länsmuseum har genom åren belönats med flera priser, bland annat Svenskt kulturarvs museipris (1999), Barnens turistpris (2006) och Årets museum, 2014.

Nationalmuseum i Stockholm, som tillhandahåller konstverken till Jamtli, är ett statligt museum och Sveriges största konstmuseum. 2013 stängdes byggnaden på Blasieholmen för omfattande renovering för drygt 1,2 miljarder kronor. Nyöppning sker i oktober i år.