Terrence Malick har varit aktiv som filmskapare i över femtio år. Till hösten fyller han 80 år. Hans filmer är ofta nyskapande och filosofiska, men framförallt präglas de av en kärlek till att finnas till – även när livet är svårt.
Sedan ett tidigt skede i filmhistorien har filmkonsten framför allt hämtat inspiration från litteraturen och teatern. Med sin film Tree of Life frångick Terrence Malick det som har kommit att bli filmens klassiska uppbyggnad och visade på en annan möjlig väg för filmmediet, en väg mer influerad av målarkonsten, poesin och filosofin.
Det var också inom filosofin som Malick inledde sin bana. Innan han gav sig i kast med filmmediet kom han att undervisa i filosofi vid ett universitet och översatte en text av den tyske filosofen Martin Heidegger. Malicks intresse för Heidegger kan fungera som en ingång till hans filmografi. I sin filosofi försökte Heidegger förstå vad det innebär att något finns till. Han menade att det inte bara är sakernas tillstånd som är förunderliga, utan att de över huvud taget existerar. Denna överväldigande känsla av att allt existerar gör oss ibland så mållösa att vi saknar ord. Malick kan sägas bildsätta denna känsla.