Regeringen stänger landets gymnasieskolor fram till jul. I stället ska undervisningen ske på distans. Det beskedet ger statsminister Stefan Löfven och utbildningsminister Anna Ekström på en presskonferens.
– Det här är för att skapa en bromsande effekt på smittspridningen, säger Stefan Löfven.
– Jag litar på att ni landets gymnasieelever är kloka, och förstår att det inte är något förlängt jullov. Det är inte fritt fram för fester med kompisar, ni går fortfarande i skolan och ska plugga. Jag vill uppmana alla föräldrar att prata med era barn om hur viktigt det är att följa rekommendationerna, säger Löfven.
Beslutet innebär att gymnasieskolor ska stängas och att undervisningen ska ske på distans från och med den 7 december fram till den 6 januari.
Inte lätt
– Det här innebär att landets gymnasielärare och gymnasierektorer och gymnasieelever kommer att behöva ställa om sin undervisning, säger Löfven.
– Jag är fullt medveten om att det inte är lätt, men som läget är så är det behövligt, säger han vidare.
Utbildningsminister Anna Ekström (S) hoppas att undervisningen kan återgå till det normala till våren.
– Jag förstår om det känns tufft att göra ytterligare en förändring snabbt, säger hon.
Minska smittspridningen
– Det här bör kunna minska smittspridningen så att ni kan återgå till närundervisning när vårterminen börjar igen.
– Vi som samhälle kommer behöva hantera att dagens elever inte har samma förutsättningar som vanligt, säger Anna Ekström.
– Nu får vi hantera det så gott det går. Fokus behöver framför allt ligga på undervisningen och de elever som går i årskurs tre i gymnasieskolan, säger hon vidare.
Enligt Johan Carlson, Folkhälsomyndighetens generaldirektör, är dessa åtgärder nödvändiga.
– Syftet är att minska trängseln i samhället, exempelvis i kollektivtrafiken. Men vi ser också en stor smittspridning i den här åldersgruppen, säger han.
Tagit fart
Frågan är om det finns någon självkritik hos regeringen att smittspridningen tagit sådan fart att man måste stänga gymnasieskolor?
– Vi är mitt uppe i en pandemi och vi har från början sagt att vi ska se till att begränsa smittspridningen för liv och hälsa men också för att sjukvården ska klara av det här. Då behöver vi fatta beslut hela tiden, säger Stefan Löfven.
– Vi måste agera hela tiden. Den slutgiltiga analysen kommer när Coronakommissionen är klar. Men att under en pandemi dra de slutsatserna är för tidigt, säger han.
Så här säger Folkhälsomyndighetens Johan Carlson om hur länge undervisningen ska ske på distans för gymnasieskolorna:
– Som vi ser det nu är förhoppningen att vi ska klara det under en månad. Vi får naturligtvis alltid titta på det när vi kommer in i januari, säger Carlson och tillägger att man i nuläget inte har planer på en förlängning.
(TT)