Även symptomfria yngre barn och elever som bor tillsammans med någon som har covid-19 rekommenderas att stanna hemma.
– Det här är en viktig förändring som kommer innebära en större tydlighet i skolan, säger utbildningsminister Anna Ekström (S).
Folkhälsomyndigheten gör en förändring i rekommendationen förhållningsregler för hushållskontakter i den uppdaterade vägledningen för smittspårning: även symptomfria barn i för- och grundskola ska stanna hemma om någon i familjen har konstaterad covid-19. Sedan tidigare gäller rekommendationen för äldre elever, som elever i gymnasieskolan.
Lugn och arbetsro
Folkhälsomyndigheten skriver på sin hemsida att denna åtgärd inte kommer att ha någon avgörande effekt på smittspridningen i skolan eller samhället i övrigt.
"Förändringen syftar till att skapa lugn och arbetsro, och till att möjliggöra att fokus läggs på det pedagogiska arbetet i skolan. Vi hoppas att rekommendationen kan stilla den oro som vi vet att många lärare och annan personal har känt kring att ta emot barn med covid-19 hos någon i hemmet" säger Britta Björkholm, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten i ett pressmeddelande.
Anna Ekström säger att många som arbetar inom skolan nu har en tuff arbetssituation.
– Bland annat beror det på att personalfrånvaron är så hög. Då är det viktigt att reglerna verkligen är glasklara. Denna justering skapar sådan tydlighet, och det är mycket positivt.
Stora påfrestningar
Det faktum att barn som haft covid-19-sjuka familjemedlemmar hemma har kommit till förskolan har inneburit stora påfrestningar för personalen, säger Ekström.
– Det kan uppstå besvärliga situationer när de ska föras till förskolan till exempel, där personalen då måste anordna olika former av mottagningar som kan innebära stora ansträngningar. I det här läget är min bedömning att personalen ska kunna fokusera på det viktigaste, nämligen lärande och omsorg.
Folkhälsomyndigheten betonar dock att den tidigare bedömningen om barnens låga smittsamhet kvarstår. Bedömningen är att barn får milda symptom och att de inte är drivande i smittspridningen.
Myndigheten bedömer att förändringen i rekommendationerna kommer att fungera bra för många barn, medan det för andra barn innebär att de tillfälligt förlorar den trygghet och de rutiner som skolverksamheter står för i vardagen.
Facken positiva
Såväl Lärarförbundet som Lärarnas riksförbund är positiva till att Folkhälsomyndigheten ändrar sina rekommendationer.
"Det är ett mycket välkommet besked att Anna Ekström nu gör verklighet av den dialog som vi hade om behovet av att införa familjekarantän i förra veckan och nu inför det för hela grundskolan, förskolan och fritidshem. Det är en seger för Lärarförbundets medlemmar", säger Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand i ett pressmeddelande.
Åsa Fahlén, ordförande för Lärarnas Riksförbund, säger att de har en stor grupp bland medlemmarna som länge har varit väldigt oroliga för smittspridningen.
Större trygghet
– Jag tror att de nya rekommendationerna kommer att skapa en större trygghet för våra medlemmar. Samtidigt finns det en oro för att arbetsbelastningen ska öka när man ska hålla skolgången i gång för de elever som ska vara hemma, särskilt för de yngre, säger hon.
Åsa Fahlén anser att de nya riktlinjerna måste åtföljas av tydliga rekommendationer och regler ute på skolorna.
– Det är fullständigt oacceptabelt att man inte kan gå ut tydligare och tala om att varenda enskild skola ska förhålla sig till rekommendationerna. Det har lett till att kommuner och skolor gör olika.
(Petronella Uebel/TT)