Polisen har under helgen fått in en anmälan om elever på en gymnasieskola i Östersund som försöker bli smittade med corona. Lärare har tidigare larmat smittskyddet om snarlika uppgifter.
Anmälan som kom in till Östersundspolisen handlar om elever på en gymnasieskola som söker upp personer som är smittade med covid-19.
– Detta i syfte att själv bli smittad för att skaffa sig antikroppar för bli frisk till våren och att kunna festa under studenten, säger Maria Könberg, kommunpolis i Östersund.
Brottsrubriceringen gällde spridande av smitta, men det är inget brott att själv försöka bli smittad av coronaviruset, säger Maria Könberg. Det finns heller inga misstänkta, målsägare eller annat att gå på enligt polisen och efter lunch lades utredningen ned.
Tidigare rykten
Fenomenet är dock inte nytt. Biträdande smittskyddsläkare Annika Ersson säger att smittskyddet redan i september fick in uppgifter om ungdomar som ville utsätta sig för smitta. Uppgifterna kom från lärare som smittskyddet pratade med i samband med smittspårning.
– Vi hade mycket smittspridning kopplat till gymnasiefester i september. I samband med dem framkom det misstankar om att det förelåg på det sättet, säger hon.
Om det låg någon substans i misstankarna är dock oklart. Det har varit för svårt att följa upp och huvudfokus har i stället legat på att försöka få dem som utsätter sig för smittrisker att göra rätt, enligt Annika Ersson.
– Att gå på fest är överhuvudtaget en högst medveten smittrisk och den risken tar ju unga och vuxna hela tiden. Men det här skulle innebära att man aktivt söker upp personer som har covid och jag känner inte till något sådant fall.
Inte förvånande
Samtidigt tror hon inte att någon skulle erkänna dessa omständigheter i ett smittspårningssamtal. Förhållandet är nog snarare att ungdomarna inte bryr sig särskilt mycket då gymnasiefesterna fortsätter. Samtidigt är det inte förvånande om eleverna vill bli smittade, säger Annika Ersson.
– Man ser det kanske som en bonus om man skulle få covid. Men det är väldigt dumt och väldigt farligt. Det kanske inte är livshotande för ungdomen i fråga men föräldern till ungdomen som kommer att bli exponerad kanske inte klarar sjukdomen.
Region Jämtland Härjedalen har en omfattande smittspridning. Tonåringar insjuknar sällan i covid-19 men kan ändå utsöndra virus som drabbar andra, vilket skulle innebära ytterligare belastning för en redan belastad sjukvård.
– Jobbar föräldern inom vården är smittan till riskgrupp ett faktum. Det är ju det här som är det största problemet, att symtomfria ungdomar smittar sina föräldrar som inte vet att de är exponerade för covid, säger Annika Ersson.
(Niklas Svahn/TT)