Regeringen i Finland avgår
Finlands statsminister Juha Sipilä annonserar på fredagen att landets regering avgår. Foto: Seppo Samuli/AP/TT


Finlands regering avgår efter att ha misslyckats med att få igenom en social- och hälsovårdsreform. Senast en regering avgick i Finland på liknande sätt var 1982.

– Det här är en enorm besvikelse för mig, säger statsminister Juha Sipilä.

Statsminister Juha Sipilä (C) har fått sin avskedsansökan godkänd av president Sauli Niinistö.

Sipilä har tidigare signalerat att han skulle lämna in regeringens avskedsansökan om vårdreformen inte gick igenom, skriver Hufvudstadsbladet.

– Jag tar mitt ansvar för misslyckandet och har lämnat in en avskedsansökan till presidenten, säger Juha Sipilä på en presskonferens, enligt Yle.

Han ber också dem som arbetat med reformen om ursäkt.

– Ni har inte gjort det bara av plikt å tjänstens vägnar, utan av hela hjärtat, säger Juha Sipilä.

Grundlagsproblem

Sipilä har beskrivit reformen som "ett av våra viktigaste projekt". Den har bestått av flera delar och varit ett enormt paket – enligt många för stort, rapporterar Hufvudstadsbladet.

Enligt Yle består vårdreformen av två paket; Maku 1 som har med vården att göra och Maku 2 som innehåller andra förändringar. Om det ena faller – så faller också det andra.

Regeringen har velat att alla delar ska bli klara, eller ingen av dem. Förutom att tidtabellen i social- och hälsovårdsutskottet varit mycket utmanande har det också visat sig finnas grundlagsproblem, enligt vad Hufvudstadsbladet erfar. Något som också bekräftas av presidenten på presskonferensen.

– Åter var det grundlagsfrågor som såg ut att bli hindret, säger Sipilä enligt tidningen.

"Bara frågetecken"

I 14 år har olika regeringar försökt få till en vårdreform utan att lyckas, rapporterar Yle.

Göran Djupsund, professor i statsvetenskap vid Åbo akademi, berättar att det är det finska Centerpartiets stora dröm som nu går i kras.

– Jag får en bild av att statsministern tycker att "nu får det vara nog" och avgår, säger han till TT.

Senaste gången hela regeringen i Finland avgick under pågående valperiod var 1982. Att statsministern nu beslutar sig för att avgå några veckor före riksdagsvalet 14 april tycker Djupsund är märkligt.

– Det är ytterst svårt att förstå varför han avgår nu. Det är bara frågetecken hela vägen, säger han.

(TT)